Rešena misterija srebrnih narukvica Keopsove majke, kraljice Heteferes

Rešena misterija srebrnih narukvica Keopsove majke, kraljice Heteferes
Srebrne narukvice kraljice Heteferes (Harvard University – Boston Museum of Fine Arts Expedition; © May 2023 Museum of Fine Arts, Boston)

Otkriće srebrnih narukvica u grobnici majke faraona Keopsa, kraljice Heteferes, bilo je pravo iznenađenje za istraživače 1925. godine. Nakon više od jednog veka rešena je misterija ovih srebrnih narukvica.

Istraživači su analizirali set srebrnih narukvica iz grobnice kraljice Heteferes iz četvrte dinastije (2575-2465. g. pne). Srebrne narukvice predstavljaju najveću i najpoznatiju kolekciju srebrnih artefakata iz starog Egipta. S obzirom da se srebro retko nalazilo u egipatskim arheološkim zapisima u ranim periodima, piše u saopštenju.

Kraljica Heteferes I bila je jedna od najuticajnijih kraljica starog Egipta. Nosila je titulu “Ćerka Boga” Bila je žena Sneferua, prvog faraona iz četvrte dinastije i majka faraona Keopsa. Nadživela je svog muža i bila je sahranjena blizu Velike piramide, grobnice svog sina. U njenoj grobnici, otkrivenoj 1925. godine, bilo je mnogo blaga, poput pozlaćenog nameštaja, zlatnih posuda i nakita, uključujući i ovih 20 narukvica. Njena mumija nikada nije pronađena.

Trgovina srebrom pre 4500 godina

Analiza narukvica pokazala je da srebro potiče iz rudnika Kiklada, grčke ostrvske grupe u Egejskom moru. Studija je objavljena u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports.

To je posebno otkriće. Jer narukvice svedoče najranijim trgovinskim aktivnostima između Egipta i Grčke.

Grobnica kraljice Heteferes u Gizi ispred Velike piramide (izvor: Getty images)

U Egiptu nedostaju domaći izvori rude srebra. Zato je i jasno koliko je ovo bio važan metal kojim se trgovalo na velikim razdaljinama.

Verovatno je srebro stiglo preko luke Biblos u današnjem Libanu. Istraživači su su primetili da grobnice u Biblosu, iz kasnog četvrtog milenijuma pre nove ere, imaju mnogo srebrnih predmeta.  U to vreme je postojala aktivnost između ove luke i Egipta.

Srebro na narukvicama je prvi dokaz o razmeni na daljinu između Egipta i Grčke.

Od čega su narukvice?

Nakon analize uzoraka uzetih iz narukvica, međunarodni tim arheologa utvrdio je da narukvice sadrže i bakar, zlato i olovo. Postojali su i umetci napravljeni od poludragih kamenja kao što su tirkiz, lapis lazuli i karneol, koji su bili uobičajena obeležja drevnog egipatskog nakita.

Studija takođe pruža uvid u to kako su narukvice izrađene.

Slike A i B su kada su srebrne narukvice otkrivene i poslednja slika C kada su rekonstruisane (Sowada et al, J. Archaeol. Sci. Rep. 2023 (CC BY 4.0) / Harvard University – Boston Museum of Fine Arts Expedition; © April 2023 Museum of Fine Arts, Boston)

Narukvice su napravljene čekićanjem hladno obrađenog metala sa čestim žarenjem, proces zagrevanja, kako bi se sprečilo lomljenje“, rekao je koautor studije Damijan Gore.

Narukvice su takođe verovatno bile legirane zlatom kako bi se poboljšao njihov izgled i sposobnost oblikovanja tokom proizvodnje.”

Srebrne narukvice kraljice Heteferes se nalaze u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »