Rio Tinto oštetio još jedan arheološki lokalitet

Rio Tinto oštetio još jedan arheološki lokalitet
Rio Tinto oštetio arheološko nalazište u Pilbari (foto: Puutu Kunti Kurrama And Pinikura Aboriginal Corporation)

Eksplozija rudarskog giganta Rio Tinto oštetila je još jedno arheološko nalazište. Reč je o drevnom skloništu u blizini rudnika rude gvožđa u Pilbari u zapadnoj Australiji.

Incident se dogodio prošlog meseca kada je došlo do eksplozije koja je oštetila drevno sklonište u stenama, prenosi 9news.

Preliminarne procene Ria Tinta, napravljene dronom, nisu otkrile strukturna oštećenja na lokalitetu Namuladi, starom 50.000 godina. Kao ni oštećenja na arheološkom materijalu.

Čim smo ovo identifikovali, pauzirali smo radove koji su se odvijali 150 metara dalje, i obavestili tradicionalne vlasnike zemlje, ljude Muntulgura Guruma“, rekao je Rio Tinto u saopštenju.

Ovo područje je dom i sveto mesto naroda Muntulgura Guruma, koje predstavlja Korporacija Aboridžina Vintavari Guruma (VGAC).

Iz VGAC su razočarni izveštajem, ali tek treba da se utvrdi stepen oštećenja skloništa u stenama.

Blisko sarađujemo sa ljudima iz Muntulgura Gurume kako bismo bolje razumeli šta se dogodilo i bićemo vođeni od njih u odgovarajućim narednim koracima.“

Duboko poštujemo ljude Muntulgura Gurume i izvinili smo se zbog ovog incidenta“, rekli su iz Ria Tinta.

Kao da će izvinjenje da vrati uništeno. Inače, da se podsetimo da je Rio Tinto pre 3 godine isto u Australiji, u klisuri Jukan, upotpunosti uništio dva skloništa Aboridžina starosti 46.000 godina. Izgleda da to postoje praksa.

Takođe, Rio Tinto preti da uništi i arheološka nalazišta u zapadnoj Srbiji u potrazi za litijumom. Jedan od lokaliteta (Paulje) se nalazi u Jadru, i reč je o nekropoli iz bronzanog doba. Ova nekropola se istražuje poslednjih 30 godina. Naravno, nije samo jedan lokalitet u tom delu Srbije ugrožen nego više njih.

Slični primeri iz Srbije kada je reč uništavanju arheoloških lokaliteta:

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »