Zaštitna istraživanja na devastiranom lokalitetu Latinska crkva u Novom Pazaru

Zaštitna istraživanja na devastiranom lokalitetu Latinska crkva u Novom Pazaru
Zaštitna istraživanja na lokalitetu Latinska crkva u Novom Pazaru (foto: Muzej Ras, Novi Pazar)

Arheolozi sprovode istraživanja na lokalitetu Latinska crkva u naselju Postenje u Novom Pazaru koji je prošle godine devastiran.

Arheološka ekipa Muzeja „Ras“ Novi Pazar i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, tokom marta i aprila 2023. godine, obavlja zaštitna arheološka istraživanja na devastiranom lokalitetu Latinska crkva u naselju Postenje u Novom Pazaru.

Tokom prvih sedam dana iskopavanja otkriveno je 26 grobova koji potiču iz perioda srednjeg veka i perioda osmanske dominacije. Otkriveni nalazi potvrđuju korišćenja ovog prostora od perioda praistorije do kraja 17. veka. Pronađeni su ulomci keramičkih posuda, nakit, novčići, nadgrobne ploče i komadi fresaka, piše u saopštenju Muzeja.

Grobni nalaz ispod rebra pokojnika (foto: Muzej Ras, Novi Pazar)

Ako se podsetimo, prošle godine je nesavesni investitor krenuo da uništava ovaj lokalitet kako bi izgradio auto-plac. Ubrzo su nadležni bili o tome obavešteni i dalje uništavanje lokaliteta je sprečeno. Pročitajte više o tome: Uništen još jedan arheološki lokalitet: Latinska crkva u Novom Pazaru

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »