Češki naučnici su napravili keltsko pivo na osnovu polena iz grobova

Češki naučnici su napravili keltsko pivo na osnovu polena iz grobova
Jedan od ulaza u pećinu Býčí skála gde su pronađeni ostaci biljaka ključni za proizvodnju keltskog piva (izvor: Wikipedia)

Kakvog je ukusa bilo keltsko pivo? To je bilo pitanje koje je mučilo češke arheologe. Zato su oni odlučili da naprave prvo keltsko pivo za današnje ljubitelje piva i otkriju njegov ukus.

Kada je pivo prvi put nastalo to možete ovde da pročitate: Prvo pivo je napravljeno pre 13.000 godina

Kelti, moderan naziv za plemena iz gvozdenog doba, su naseljavali veći deo zapadne Evrope. Materijalne kulture Kelta ima i na Balkanu. Više o Keltima

Arhelozi sa Univerziteta u Pragu sproveli su arheološka iskopavanja na nalazištu iz gvozdenog doba Býčí Skála (pećina bikova stena) 2020. i 2021. godine.

Na lokalitetu su otkrili preko 40 ljudskih skeletnih ostataka iz 6. veka pre nove ere u drvenim grobnim komorama. Kod pokojnika je otkriveno stotine privezaka od ćilibara, stakla, nakita od bronze, zlato, oružje, oruđe za potrebe metalurgije, grnčarski predmeti i slično. Bili su sahranjeni i sa bogato dekorisanim kočijama. Artefakti su izloženi u Prirodnjačkom muzeju u Beču.

Analiza polena pokazala sastojke keltskog piva

Jedan od članova tima, Zuzana Golec Mirova, rekla je za Radio Prag da je cilj iskopavanja bio prikupljanje uzoraka tla za detaljnu laboratorijsku analizu.

Otkrili smo ostatke grobnih komora, koje su bile prilično česte u halštatskom periodu i unutar komore je bilo ostataka zemlje sa organskim ostacima, među kojima su i botanički. Uzeli smo uzorke za hemijsku analizu, ali i za analizu polena, što se pokazalo ključnim.“

Analiza polena Botaničkog instituta u Brnu otkrila je tragove prosa i raznih biljaka u uzorcima, a koji su sastojci koje Kelti obično koriste za pravljenje piva.

Sahrana keltskog princa u pećini (izvor: Postejov.eu)

Obično u praistorijskom pivu postoje sastojci koji se koriste za ukus i sastojci koji se koriste za očuvanje sadržaja. Tu je suručica ili filipendula ulmaria, žalfija ili salvia officinalis i pelin ili artemisia vulgaris, koji naravno čine kiselkasto gorak ukus piva.“

Ono što je bilo prilično neočekivano je otkriće deteline, koja je prilično neobična i obično se ne koristi u pivu. Ali onda smo shvatili da je to najčešći polen koji se nalazi u medu. Dakle, moguće je da je ovo pivo zaslađeno medom.“

Zašto ima ostataka piva u grobovima?

Arheolozi veruju da je pivo ostavljeno kao grobni dar ili prilog, što je bila uobičajena praksa kod Kelta. Ali i drugih drevnih naroda.

Poznato je u ovom perioda da su pokojnici bili pogato opremljeni za zagrobni život. Sve ono što im je bilo neophodno prilagano je u grob: hrana, grnčarske posude, nakit, oružje, kočije, životinje i slično.

Budući da se ovde radi o nalazištu na kome je sahranjena elita iz halštatskog perioda, kao što su prinčevi i princeze, onda je jasno zašto je pivo pronađeno u njihovim grobovima.

Keltko pivo je napravljeno za današnje potrošače

Keltsko pivo iz prve serije TauriALE, koje je proizvedeno u saradnji sa manjom pivarom, biće pravo iznenađenje za ljubitelje piva.

Malo se razlikuje od današnjih piva, jer se ne bazira na hmelju. Bilje mu daje gorak i kiselkast ukus, a ukus je sličan gruitu, što je vrsta piva bez hmelja.“

Gruit je mešavina biljaka koja se koristi za zagorčavanje i aromatiziranje piva, popularna pre široke upotrebe hmelja. Hmelj se nije koristio do srednjeg veka u varenju piva. Gorčinu piva je davalo bilje.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »