Skladište rimskih mačeva pronađeno u Judejskoj pustinji

Skladište rimskih mačeva pronađeno u Judejskoj pustinji
Pećina u Judejskoj pustinji gde su pronađeni mačevi (foto: IAA)

Senzacionalno otkriće u Judejskoj pustinji napravili su arheolozi. Oni su pronašli skladište sa četiri rimska mača koji su bili sakriveni u pukotini pećine u rezervatu prirode En Gedi.

Arheolozi su do otkrića došli slučajno. Oni su zapravo došli u pećinu da pregledaju i fotografišu poznate natpise na ispisane na hebrejskom jeziku na zidovima. Međutim, dočekalo ih je nešto sasvim drugo – mačevi.

Pronađeni mačevi stari su 1900 godina. Pored mačeva bilo je i još jedno oružje, piše u saopštenju IAA.

Momenat otkrića mačeva (foto: IAA)

Prema istraživačima, mačeve su verovatno sakrili judejski pobunjenici kao plen tokom jevrejsko-rimskih ratova, serije velikih pobuna naroda Judeje protiv Rimskog carstva (66. do 136. godine).

 „Pronalaženje jednog mača je retkost, a četiri? To je san! Protrljali smo oči da bismo poverovali“, rekli su istraživači.

Rimski koplje, pillum (foto: IAA)

Zahvaljujući uslovima u pećini mačevi su se fenomenalno sačuvali do današnjih dana kao i rimski pillum (koplje). Tri rimska mača još uvek imaju drvene korice pričvršćene za gvozdeno sečivo. U pukotini su pronađene i kožne trake i drveni i metalni nalazi koji su pripadali oružju.

Mačevi u laboratorijiski kontrolisanim uslovima (foto: IAA)

Ova tri mača su dugačka 60–65 centimetara i identifikovana su kao rimski spatha mačevi. Spata mačevi su sa ravnom oštricom koji su Rimljani obično koristili od 1. do 6. veka. Četvrti mač je kraći sa sečivom od 45 cm, i identifikovan je kao mač sa prstenom.

Mačevi su pažljivo izvađeni iz pukotine u steni i prebačeni u klimatski kontrolisane laboratorije Izraelske uprave za antikvitete radi očuvanja i konzervacije.

Rimski kratki mač sa prstenom (foto: IAA)

Prvobitno ispitivanje mačeva potvrdilo je da su to bili standardni mačevi koje su koristili rimski vojnici stacionirani u Judeji u rimskom periodu.

Arheolozi nastavljaju istraživanje pećine kako bi precizirali istorijski događaj koji je doveo do toga da mačevi budu sakriveni u pećini. Nadaju se da će utvrditi da je to bilo vreme pobune Bar Kokhba (132–135).

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »