Slučajno otkriće na ostrvu Rab u Hrvatskoj: otkriveni drveni brodovi iz 14. veka

Slučajno otkriće na ostrvu Rab u Hrvatskoj: otkriveni drveni brodovi iz 14. veka
Ostaci broda u mulju (foto: Morski.hr)

Hrvatski arheolozi su otkrili drvene brodove iz 14. veka na gradilištu hotela na ostrvu Rab. Brodovi su solidno očuvani zbog toga što su se nalazili u mulju.

Ostaci broda (radni naziv RAB 1) pronađeni su u krajnjem istočnom uglu katastarske parcele predviđene za izgradnju objekta novog hotela.

Deo brodske konstrukcije RAB 1 ulazi u profil iskopa građevinske jame koji je osiguran AB stupovima usled čega je, nažalost, delimično oštećen i nedostupan za istraživanje.

Brodske konstrukcije u mulju (foto: Morski.hr)

Portal Morski.hr je saznao da se brodske konstrukcije nalaze u peskovito – muljevitom sloju pomešanom s malakološkim ostacima, organskim materijalom i izvornim stenama peščara. U sloju iznad broda pronađena je manja količina novovekovnih keramičkih ulomaka. Najvećim je delom reč o stonom posuđu, a zastupljeni oblici su zdele, zdelice i bokali. Na osnovu različite vrste premaza i prema načinu ukrašavanja vuku poreklo sa područja venecijskih keramičkih radionica.

U trenutnoj fazi istraživanja utvrđeno je da čamac nije imao kobilicu, već samo širu centralnu kobilicu. Rebra i rebarni nastavci su međusobno povezani drvenim ekserima, a na severnom kraju čamca sačuvan je temelj jarbola oslonjenog na dva rebra.

Dužina broda je verovatno bila oko 8 m (Morski. hr)

Dužina vidljive brodske konstrukcije RAB 1 je oko 6,5 m, a širina 2,2 m, dok se njena prvobitna dužina može okvirno proceniti na oko 8 m.

Radiokarbonska analiza datuje vreme seče drveta za gradnju čamca na početak 14. veka. Što ovaj čamac čini jedinstvenom prilikom za istraživanje kasnosrednjovekovnih plovila na Jadranu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »