Sprovode se arheološka istraživanja tvrđave Koprijan kod Niša kako bi se ona obnovila

Sprovode se arheološka istraživanja tvrđave Koprijan kod Niša kako bi se ona obnovila
Tvrđava Koprijan (foto: Srpska srednjovekovna istorija)

Na srednjovekovnoj tvrđavi Koprijan kod Niša u toku su arheološka istraživanja. Arheološka iskopavanja inicirao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, kako bi se dobili podaci neophodni za obnovu utvrđenja.

Istraživanja sprovodi Arheološki institut iz Beograda, a finansira ih Ministarstvo kulture i informisanja.

Arheolozi su započeli sa veoma važnim radovima 20. juna, a isti će biti završeni sredinom jula, piše portal Srpska srednjovekovna istorija.

Prva faza radova obuhvata istraživanje prostora uz istočni bedem Gornjeg grada, koji je najviše očuvan od svih delova tvrđave. Arheolozi su do sada pronašli srednjovekovnu grnčariju, životinjske kosti, kameni žrvanj i značajan broj čaura i metaka iz vremena Prvog svetskog rata. Takođe, uklonili su veliku količinu šuta i naslaga zemlje.

Arheološka istraživanja na Koprijanu (foto: Srpska srednjovekovna istorija)

U planu je da se sa arheološkim radovima na Koprijanu nastavi i narednih godina kako bi cela tvrđava bila istražena.

Devastacije arheološkog lokaliteta Koprijan

Koprijan sve do sada nije zvanično arheološki istražen. To srednjovekovno utvrđenje u prošlosti je mnogo stradalo zbog nemarnog odnosa ljudi prema njemu. Šezdesetih godina 20. veka sa njega je odnošen materijal koji je korišćen za izgradnju kuća.

Takođe, tvrđava Koprijan je bio meta pljačkaša, takozvanih divljih arheologa i detektoraša, koji su svojim delovanjem gotovo u potpunosti uništili neke od objekata u tvrđavi. Najveći ukop detektoraša dugačak je 5 metara, širok 3 metra i dubok 2,5 metara.

Rupa u bedemu koju su napravili detektoraši i arheolog koji prazni jedan od ukopa (foto: Srpska srednjovekovna istorija)

Trenutna istraživanja su nada da dolaze bolji dani za Koprijan. Utvrđenje bogate i burne prošlosti moglo bi konzervacijom i delimičnom obnovom da postane važno turističko mesto. Mesto koje će u velikom broju obilaziti turisti i zaljubljenici u istoriju i prirodu.

Istorija Koprijana

Koprijan je srednjovekovni grad, koji se nalazi jedanaest kilometara južno od Niša, na jednom brdu blizu ušća Toplice u Južnu Moravu. Koprijan je poznat i pod imenom Kurvingrad.

Tvrđava je bila pravougaonog oblika, dimenzija 80 sa 50 metara, sa bedemima visokim 10 metara, opasana jarkom. Smatra se da je imala pet kula i tri kapije, kao i da se najveća kula nalazila na severoistočnoj strani, pored glavnog ulaza u grad.

U vreme vladavine kneza Lazara, preciznije 1372. godine, grad je obnovljen kao pogranično utvrđenje, u okviru sprovođenja strategije srpskog kneza koja je obuhvatala podizanje i obnovu niza tvrđava radi odbrane južne i jugoistočne granice Moravske Srbije od napada Osmanlija.

Prema sačuvanom nadvratnom kamenu iz Koprijana grad je sazidao Nenad, sin kaznaca Bogdana.

Osmanlije prvi put osvajaju Koprijan 1413, a pod njihovu konačnu vlast pada najverovatnije 1451. godine.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »