Svečano otvorena obnovljena tvrđava Fetislam u Kladovu

Svečano otvorena obnovljena tvrđava Fetislam u Kladovu
Tvrđava Fetislam (foto: IG tvrđava Fetislam)

Nakon tri godine rekonstruisana je tvrđava Fetislam u Kladovu. Svečano je otvorena 26. aprila na dan simbolične predaje turske vlasti srpskom narodu predajom ključeva šest tvrđava knezu Mihailu Obrenoviću.

Tvrđava Fetislam u Kladovu je zaštićeno kulturno dobro Republike Srbije od velikog značaja. Lokalitet se prostire na površini od 16 hektara, na desnoj obali Dunava i ulazu u Kladovo sa severozapadne strane pored državnog puta br. 35.

Rekonstruisana tvrđava Fetislam (foto: RZZSK)

Sastoji se iz dve celine. Velikog grada koji opasuje Mali grad bedemima i rovom. Mali grad je podignut 1524. godine u vreme pohoda Sulejmana Veličanstvenog na Evropu. Veliki grad stvarao se tokom 18. i prve polovine 19. veka i sastoji se od rova sa eskarpom i kontraeskarpom i bedemima sa šest bastiona i tri kapije (Varoš, Orospi, Dunavska). Tokom vekova, ovo strateško utvrđenje za kontrolu plovidbe Dunavom i granične tačke za odbranu teritorija od raznih osvajača sa leve obale Dunava, menjalo je vlasnike i stvaralo bogatu istoriju.

Tvrđava je bila prepuštena zubu vremena

Izgradnjom HE „Đerdap 2“, priobalna strana Fetislama bila je ugrožena podizanjem nivoa Dunava.  Kao obavezu zaštite od kota uspora Dunava, rađeni su zaštitni radovi formiranjem obale utvrda i lukobrana. Tokom osamdesetih godina, vršeni su konzervatorski radovi, a od tada, prepuštena zubu vremena i ljudskoj nebrizi.

Tvrđava je postala nebezbedno mesto za izbegavanje. Osim sportskih terena koji su se koristili, ostaci ovog spomeničkog nasleđa su ubrzano propadali, a stanovnike kao neme posmatrače, nemoćne da nešto učine, činili nezadovoljnim i postiđenim zbog lošeg stanja lokaliteta u njihovom gradu.

Keramičke posude pronađene arheološkim istraživanjima (foto: RZZSK)

Zahvaljujući razvojnoj politici Vlade Republike Srbije u poslednje četiri godine i rukovodstvu Opštine Kladovo napravljen je realan plan za kontinuiran proces apliciranja i realizacije pojedinačnih projekata revitalizacije Fetislama. Sredstvima Ministarstva privrede, izgrađena je infrastruktura za ceo lokalitet. Kroz tri projekta finansirana od stane Evropske unije, prekogranične saradnje sa Rumunijom iz IPA programa urađena je projektno – tehnička dokumentacija, izgrađen Vizitor centar, revitalizovan Mali grad. Letnja scena, glavna ulazna Varoš kapija, kapija Malog grada, bedemi od 1-6. bastiona i 10 laguma, revitalizovani su kroz IPA program projektom „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koje je sprovodio GIZ.

Opština Kladovo je prepoznala turizam kao prioritet za razvoj opštine, a tvrđavu Fetislam kao veliki potencijal za socioekonomski razvoj i pozicioniranje Kladova. Prezentovanjem kulturnog nasleđa i pružanjem usluga, potvrdiće se upotrebna vrednost u funkciji turizma ovog kulturno-istorijskog lokaliteta.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »