Arheološke tajne u parku kod Skupštine

Arheološke tajne u parku kod Skupštine
Arheološka istraživanja u parku kod Skupštine (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Arheološka iskopavanja u samom centru Beograda, u parku kod Skupštine, sprovode se punom parom. Arheolozi vredno rade i pronalaze zanimljive ostatke prošlosti.

Nakon iskopavanja na ovom mestu biće izgrađena podzemna garaža, a rezultati istraživanja prezentovani javnosti.

Više o počecima istraživanja:

Prilikom današnjeg obilaska nalazišta u Vlajkovićevoj saznali smo koliko su arheolozi do sada istražili.

Nažalost, na iskopavanja arheologa znatno utiču promene vremena što otežava i usporava njihov rad. Za to vreme arheolozi pregledaju otkrivene artefakte, analiziraju ih i sumiraju dosadašnja istraživanja.

Arheološka iskopavanja će trajati do sredine juna. Za to vreme i građani Beograda mogu da obiđu arheološki lokalitet. GO Stari grad u saradnji sa Muzejom grada Beograda organizuje besplatan obilazak ovog nalazišta. Građani Beograda koji žele da obiđu lokalitet mogu se prijaviti u Uslužnom centru GO Stari grad u Makedonskoj 42 svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova.

Jama iz turskog perioda (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Cilj obilaska jeste da se svi zainteresovani građani bolje upoznaju sa arheološkim istraživanjima i saznaju sve što ih interesuje iz prve ruke arheologa.

Za manje od dva meseca istraživanja lokaliteta kod Skupštine arheolozi su pronašli građevine iz Drugog svetskog rata, potom su naišli na objekte i artefakte iz turskog perioda, ali i na antičku grobnicu. Antička grobnica je kvadratnog oblika, znatne dubine. U njoj su pronašli antičke fibule iz 3. veka, fragmente keramike, novčiće i tragove gorenja. Ali nisu pronašli ljudske ostatke.

Ostaci antičke grobnice levo i desno je, verovatno, turski bunar (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Pre arheoloških istraživanja su sprovedena geofzička snimanja površine koja se istražuje kako bi arheolozi mogli da znaju ili da pretpostave šta će naći ispod zemlje. I zato sada očekuju da će uskoro naići na veliki broj antičkih grobnica iz 3. i 4. veka sa različitim konstrukcijama i načinom sahranjivanja. To je ono što će biti posebno zanimljivo i arheolozima i javnosti.

Više o načinu sahranjivanja koji se očekuje: Arheološka iskopavanja kod Skupštine donose zanimljiva otkrića

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »