Arheolozi iskopali 2.000 godina star grob lekara sa medicinskim instrumentima

Arheolozi iskopali 2.000 godina star grob lekara sa medicinskim instrumentima
Rimski medicinski instrumenti iz groba lekara (foto: ELTE BTK)

Mađarski arheolozi pronašli su grobnicu antičkog lekara iz 1. veka zajedno sa medicinskim instrumentima izuzetnog kvaliteta za lečenje i hirurške intervencije.

Arheolozi Univerziteta Etvos Lorand (ELTE), Muzej Jaš i istraživačka mreža Eotvos Lorand napravili su jedinstveno otkriće. Oni su otkrili grobnicu lekara iz 1. veka iz perioda formiranja provincije Panonije.

Ovaj period u Jasšagu je možda bio prelazni period kada su živeli Sarmati. To je zapravo i keltski i rimski period. Pa je samo po sebi upečatljivo da je lekar opremljen tako prestižnom opremom posetio ovo područje. Trenutna pretpostavka arheologa je da je dobro opremljeni lekar, verovatno obučen u nekom carskom centru, možda doputovao u ovu oblast da nekom spasi život.

Antički lekar iz 1. veka (foto: ELTE BTK)

Na konferenciji za novinare u Budimpešti predstavljeno je ovo fenomenalno otkriće, piše na BTK ELTE.

Prilikom iskopavanja Odeljenja za arheologiju grobnicu su otkopali studenti. Iskopavanja su na svetlost dana donela prvo medicinske instrumente. Oni su nekada bili smešteni u dve drvene kutije pored stopala pokojnika. Otkrivena su klešta, igle, pincete, kao i vrhunski skalpeli za hirurške intervencije i ostaci lekova. Skalpeli od legure bakra bili su ukrašeni srebrom i opremljeni zamenljivim čeličnim oštricama. Na kolenu pokojnika bio je kamen za mlevenje, verovatno bilja za proizvodnju lekova.

Medicinski instrumenti iz groba lekara (foto: ELTE BTK)

Hirurški instrumenti su dobro poznati sa teritorije Rimskog carstva. Slični nalazi sa područja nekadašnjeg Bararikuma su izuzetno retki, istakli su arheolozi. Zato je poseta i sahrana lekara u Jasšagu bila posebna. Možda je on tu doveden kako bi lečio nekog vođu ili je bio u pratnji rimskih legija.

Na osnovu pregleda ljudskih skeletnih ostataka utvrđeno je da je sahranjeni muškarac imao između 50 i 60 godina. Na njegovom skeletu nisu primećeni tragovi bolesti niti tragovi povreda. Arheolozi su rekli da će odraditi DNK analize i analize izotopa kako bi utvrdili poreklo lekara.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »