U Alabami otkriveni su najveći pećinski crteži uz pomoć moderne tehnologije

U Alabami otkriveni su najveći pećinski crteži uz pomoć moderne tehnologije
Antropomorfna figura, 2 m visoka (foto: S. Alvarez, ilustracija J. Šimek)

Najveći pećinski crteži u Severnoj Americi otkriveni su u Alabami. Reč je o crtežima na kojima su predstavljene tri antropomorfne figure i dve zvečarke, od kojih je najveća skoro 3 m. Crteži su jedva vidljivi golim okom, a uz pomoć moderne tehonologije su mogli da budu potpuno otkriveni.

U časopisu Antiquity, profesor Jan Šimek sa Univerziteta u Tenesiju i njegove kolege objavili su slike džinovskih glifova urezanih na plafonu pećine u Alabami. Uz pomoć moderne tehnologije-digitalna analiza stenovitih površina izbacila je na svetlost 2000 godina stare crteže iz “neimenovane pećine 19”.

Moderna tehnologija otkrila je pećinske crteže

Slike su gotovo nevidljive golim okom. Nalaze se na mestu za koje se nikad nije mislilo da je dom pećinske umetnosti u prirodnoj veličini. Pećinski prostor je toliko nizak da svako ko u njemu kroči mora da čučne ili legne kako bi video crteže. Verovatno su to radili i njihovi tvorci.

Crteži na kojima su prikazane ljudske figure i životinje, su neke od najvećih poznatih pećinskih slika pronađenih u Severnoj Americi i mogu predstavljati duhove podzemnog sveta.

Na jednom crtežu nalazi se zmija zvečarka, životinje koja je sveta za starosedeoce na jugoistoku SAD, i proteže se skoro na više od 3 metra. Dok najmanja slika iznosi nešto manje od 1 m, a na njoj je prikazana antropomorfna figura.

Crtež zvečarke od 3 m (foto: S. Alvarez, ilustracija J. Šimek)

Drevni ljudi su osvetlili pećinu uz pomoć baklje od američkog bambusa naslanjajući ga na zid pećine. To je ostavilo otisak koji su istraživači mogli da datuju do 133-433. godine nove ere. To se ujedno poklapa i sa starošću ulomaka grnčarije koju su drevni umetnici ostavili u pećini.

Posmatranje slika je otežano, s obzirom da je plafon pećine visok samo 60 cm. Pećinski crteži su mogli da budu otkriveni uz pomoć fotogrametrije. To je tehnika kojom se hiljade preklapajućih fotografija objekta ili mesta snimaju iz različitih uglova i digitalno kombinuju u 3D. Fotogrametrija je jeftina tehnika koja se sve više koristi u arheologiji za snimanje artefakata, građevina, objekata, pejzaža i pećina. To je omogućilo timu profesora Šimeka da “spusti” pod pećine do 4 metra, što je dovoljno da se kompletni pećinski motivi prvi put pojave.

Drevna umetnost u svetu

Pećinska umetnost se nalazi na skoro svim kontinentima, a najranija je stara najmanje 64.000 godina. Sigurno je da znamo samo za mali procenat pećinske umetnosti stvorene u prošlosti. Pigmenti boja mogu nestati zajedno sa celim crtežima, zidovi pećina se mogu raspasti i biti prekriveni slojevima karbonatnih naslaga ili blata. Pod pretpostavkom da više pećinske umetnosti opstane, velike su šanse da je možda nikada nećemo videti ukoliko se više ne uloži u istraživanja i nove tehnologije.

Pećinska umetnost u Severnoj Americi otkrivena je 1979. godine, više od jednog veka nakon njenog otkrića u Evropi (u Altamiri u severnoj Španiji). Poznato je da oko 500 evropskih pećina sadrži pećinsku umetnost (ne samo crteže) iz ere pleistocena od pre 2.6 miliona do 11.700 godina.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »