U grčkom gradu Pestumu na jugu Italije arheolozi pronašli statue Erosa i Afrodite

U grčkom gradu Pestumu na jugu Italije arheolozi pronašli statue Erosa i Afrodite
Antički hram u Pestumu (foto: Archaeological Park of Paestum and Velia)

Arheolozi su u grčkom gradu Pestumu otkrili mnoge artefakte, među kojima su najzanimljivije statue Erosa i Afrodite u antičkom hramu.

Pestum je bio veliki drevni grčki grad na obali Tirenskog mora u Magna Grecia. Grad su prvi naselili grčki kolonisti pod imenom Posejdonija. On je izrastao u veliku trgovačku luku i verski centar, objavila je ANSA. Sada je lokalitet poznat po tri grčka hrama dorskog tipa koji datiraju od oko 550. do 450. godine pre nove ere.

Arheolozi su napravili niz izuzetnih otkrića koja bi mogla značajno da izmene razumevanje prošlosti drevnog grada Magna Graecia.

Osnovali su ga Grci iz Sibarisa 600. godine pre nove ere, a kasnije su ga osvojili Lučani pre nego što je postao rimska kolonija.

Otkriće još jednog hrama

Ruševine još jednog hrama pronađene su 2019. godine tokom iskopavanja. Više artefakata pronađeno je kao rezultat iskopavanja koja su u toku. Ona uključuju kameno postolje sa stepenicama, obojene terakotne krovne ukrase sa lavljim kamenjem, izvanrednu gorgonu i upečatljivu statuu Afrodite. Afrodita se smatra grčkom boginjom lepote, čulne ljubavi i plodnosti.

Statua Afrodite (foto: Archaeological Park of Paestum and Velia)

Otkriveno je nekoliko glava bikova od terakote postavljenih oko oltara, koji ima žlebove u kamenoj ogradi za prikupljanje krvi tokom ritualnih ceremonija koje su uključivale žrtvovanje bikova. Zavetne ponude koje su otkrivene prikazuju Erosa, grčki bog ljubavi i seksa, kako jaše delfina i ide u pravcu Posejdona. Boga koji je odgovoran za ime grada.

Statua Erosa koji jaše delfina (foto: Archaeological Park of Paestum and Velia)

Novi hram je manji dorski hram i verovatno prva građevina ovde izgrađena. Mali hram – tempietto je struktura dimenzija 15,6 x 7,5 metara i ima četiri stuba ispred i sedam sa strane. U dorskom je stilu, kao i ostali, ali se odlikuje čistoćom oblika.

Analiza glinenih ukrasa omogućila je da se temelj datuje u prvu četvrtinu 5. veka pre nove ere. Mali hram je veoma značajan jer delimično predstavlja primer umetničke i kulturne autonomije zajednice.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »