Podvodna arheološka istraživanja donela su otkriće vizantijskog broda

Podvodna arheološka istraživanja donela su otkriće vizantijskog broda
Podvodna arheološka istraživanja vizantijskog broda (izvor: Ministarstvo kulture Grčke)

Podvodna arheološka istraživanja, u blizini grčkog ostrva Samos, otkrila su vizantijski brod. Ostaci broda se nalaze u moru u blizini male grupe ostrva Fournoi, koja se nalaze jugozapadno od Samosa. U blizini olupine pronađene su 15 amfore u pesku zajedno sa drvenim skeletom samog broda, u izuzetno dobrom stanju.

U regionu se nalazi skoro 60 brodoloma iz različitih istorijskih perioda.

Fourni arhipelag je poznat po tome što je bio čvorište antičkog sveta i glavna ruta za transport robe preko Mediterana.

Olupinu broda, jednu od 58 identifikovanih na arhipelagu ostrva Fourni u okviru programa EU Interreg VA Grčka-Kipar 2014-2020, odabralo je Ministarstvo kulture Grčke za dalje proučavanje zbog relativno dobrog i visokog stepena očuvanosti.

Brod je pronađen na dubini od 43-48 metara i datuje se između 480. i 520. godine. Hronološki raspon brodoloma odgovara vlasti cara Anastasija I (491-518).

Oktriće amfora (izvor: Ministarstvo kulture Grčke)

Prema istorijskim izvorima, Anastasije je bio poznat po svojim reformama i poboljšanjima vlade, privrede i birokratije carstva, jačanju trgovine i jačanju državne kase. Ove reforme su omogućile ambiciozniju i ekspanzionističku politiku njegovih naslednika, među kojima se posebno izdvaja politika Justinijana I.

Iskopavanja je vodio podvodni arheolog Giorgos Koutsouflakis zajedno sa timom specijalista ronilaca, koji su izveli 292 pojedinačna ronjenja . A koja su iznosila skoro 220 sati podvodnog rada.

Nakon što je očistio pesak sa površine i otvorio probni rov, tim od 25 ronilaca je pronašao šest tipova amfora sa Krima i Herakleje Pontike na obali Crnog mora. Ali i više komada keramičkog posuđa iz Fokeje u severozapadnoj Maloj Aziji.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »