06/12/2022

Podvodna arheološka istraživanja vizantijskog broda (izvor: Ministarstvo kulture Grčke)

Podvodna arheološka istraživanja, u blizini grčkog ostrva Samos, otkrila su da se brod i njegov sadržaj verovatno datuju u period između 480. i 520. godine.  Ostaci broda se nalaze u moru u blizini male grupe ostrva Fournoi, koja se nalaze jugozapadno od Samosa. U blizini olupine pronađene su 15 amfore u pesku zajedno sa drvenim skeletom samog broda, u izuzetno dobrom stanju.

U regionu se nalazi skoro 60 brodoloma iz različitih istorijskih perioda.

Fourni arhipelag je poznat po tome što je bio čvorište antičkog sveta i glavna ruta za transport robe preko Mediterana.

Olupinu broda, jednu od 58 identifikovanih na arhipelagu ostrva Fourni u okviru programa EU Interreg VA Grčka-Kipar 2014-2020, odabralo je Ministarstvo kulture Grčke za dalje proučavanje zbog relativno dobrog i visokog stepena očuvanosti.

Brod je pronađen na dubini od 43-48 metara i datuje se između 480. i 520. godine. Hronološki raspon brodoloma odgovara vlasti cara Anastasija I (491-518).

Oktriće amfora (izvor: Ministarstvo kulture Grčke)

Prema istorijskim izvorima, Anastasije je bio poznat po svojim reformama i poboljšanjima vlade, privrede i birokratije carstva, jačanju trgovine i jačanju državne kase. Ove reforme su omogućile ambiciozniju i ekspanzionističku politiku njegovih naslednika, među kojima se posebno izdvaja Justinijana I.

Iskopavanja je vodio podvodni arheolog Giorgos Koutsouflakis zajedno sa timom specijalista ronilaca, koji su izveli 292 pojedinačna ronjenja koja su iznosila skoro 220 sati podvodnog rada.

Nakon što je očistio pesak sa površine i otvorio probni rov, tim od 25 ronilaca je pronašao šest tipova amfora sa Krima i Herakleje Pontike na obali Crnog mora i više komada keramičkog posuđa iz Fokeje u severozapadnoj Maloj Aziji.

close

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »