Jedinstven rimski vojni logor pronađen je u selu Kremna kod Užica

Jedinstven rimski vojni logor pronađen je u selu Kremna kod Užica
Obrisi rimskog vojnog logora (skrinšot videa Neozoik fondacije)

Arheološka istraživanja na teritoriji sela Kremna kod Užica donela su otkriće jedinstvenog rimskog vojnog logora. Rimski vojni logor potiče iz 1. veka. Jedinstven je po tome što je pronađen na 800 metara nadmorske visine i što je imao privremenu funkciju za potrebe vojske. Ovo je prvi logor takve vrste pronađen u Srbiji.

Istraživači ističu da je ovo jedinstven rimski vojni logor za teritoriju Srbije, pa čak i celog Balkana.

Ovakvi logori učestaliji su u drugim delovima Evrope, ali nisu bili poznati kod nas do sada. Njihov oblik vezuje se za utvrđenja od 1-3. veka, piše na IG stranici Kremna projekat.

Privremeni rimski vojni logor

Oni su bili privremeni i nastajali su usled intervencije rimske vojske na nekom prostoru. Najčešće kada se vojska se sukobljavala sa neprijateljima i širila svoju teritoriju.

Rimski vojni logor u selu Kremna može se uporediti samo sa pronađenim ostacima logora u Španiji i Britaniji, piše RINA.

Početak iskopavanja na na logoru (skrinšot sa IG stranice Kremna projekat)

Logor je pronađen na 800 metara nadmorske visine, što je samo po sebi jedinstveno. Očuvan je u prvobitnom stanju i najbolji je pokazatelj stepena razvijenosti rimske arhitekture. Nakon daljih istraživanja biće utrđena hronologija i ovaj zaista jedistven lokalitet može biti stavljen pod trajnu zaštitu“, kažu u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika.

Prilikom iskopavanja pojedinih rovova pronađeni su gvozdeni predmeti svakodnevne upotrebe, kao i vrhovi strelica i ulomci keramičkih posuda. Postoji mogućnost da se kasnije uradi rekonstrukcija logora na osnovu obrisa. Rekonstrukcija će predstavljati ogroman turistički potencijal grada Užica.

Rimljani u Užicu

Inače, čitav Zlatiborski okrug je podno tlo za arheološka istraživanja, a mnogi eksponati iz tog doba danas se nalaze u Narodnom muzeju u Užicu.

Arheolozi istražuju vojni logor (skrinšot sa IG stranice Kremna projekat)

Rimljani su na podneblje današnje zapadne Srbije stizali kao osvajači, i za svoje prebivalište birali su teritoriju na dobroj poziciji sa koje su mogli da posmatraju dolazak neprijateljske vojske. Osvajačka vojska za sobom je ostavljala žrtvene spomenike posvećene božanstvima. Uticaj Rimljana na teritoriji grada Užica bio je najdominantniji u 2. i 3. veku. Gde god su planirali da podignu naselje oni su prvo podizali put i tu stacionirali svoje snage. Pojedina arheološka nalazišta otkrivena su u užem i širem centru grada“, izjavila je za RINU Marina Kotarac arheolog Narodnog muzeja u Užicu.

Ovaj projekat finansiran je od strane Ministarstva kulture i Grada Užice.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »