Vavilonska opsada Jerusalima potvrđena analizom požara

Vavilonska opsada Jerusalima potvrđena analizom požara
Opsada Jerusalima od strane Vavilona (izvor: Wikipedia)

Izraelski arheolozi iskopali su zgradu uništenu tokom vavilonske opsade Jerusalima 586. godine pre nove ere. Detalji su otkriveni u analizi požara.

Građevina izgorela u požaru nazvana je „Zgrada 100“. Nekada je pripadala elitnom članu jerusalimskog društva, sve dok nije uništena u požaru 586. godine pre nove ere.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Archaeological Science.

Istraživači su primenili niz analiza kako bi razumeli kako je požar počeo i kako je napredovao kroz građevinu. Oni veruju da je spaljena tokom vavilonske opsade Jerusalima.

Kako bi saznali da li je požar bio slučajan ili nameran, oni su koristili FITR spektrometrijske testove i arheomagnetnu analizu. Okrili su da je vatra izbila na gornjem spratu zgrade, pošto su na donjem spratu bile prostorije do kojih vatra nije stigla. Požar je bio verovatno jak, ali je vatra brzo izgorela.

S obzirom da je zgrada pripadala nekada elitnom članu društva, istraživači navode da je požar bio namerno podmetnut kao kaznena mera za neposlušnost. Podmetanje požara je bilo uobičajeno u 30-mesečnoj opsadi grada.

Kraljevstvo Judeje pokušalo je da se pobuni protiv vavilonskih osvajača, pa je kralj Nabukodonosor II naredio da se Jerusalim uništi.

Iako ova studija ne otkriva mnogo detalja o tome šta se događalo u celom gradu, izuzetno je korisna kao polazna tačka u budućim istraživanjima.

Svakako, jako je zanimljivo da su vavilonski osvajači želeli da razore Jerusalim do temelja. Ovo podržava biblijsku priču o tome kako se opsada odvijala na najbrutalniji i nemilosrdan način.

U Vavilonu se nekada nalazilo jedno od sedam antičkih svetskih čuda – Viseći vrtovi, a bio je jedan od najvećih gradova antičkog sveta. Ostaci Vavilona se nalaze 85 km južno od Bagdada, u današnjem Iraku.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »