Vikinzi visokog statusa iz Danske nosili su egzotična krzna dabrova

Vikinzi visokog statusa iz Danske nosili su egzotična krzna dabrova
Ilustracija nošnje Vikinga (izvor: Shutterstock)

U grobovima Vikinga visokog statusa pronađeno je krzno divljih životinja. Posebno se izdvaja egzotično krzno dabrova, čije poreklo nije u Danskoj. Krzno dabrova bilo je simbol bogatstva i važna trgovinska roba u 10. veku.

Tokom vikinškog doba, između 800-1050. godine, krzno je bila bitna roba kojom se trgovalo. Ono je predstavljalo simbol bogatstva i statusa. Nažalost, krzno i drugi organski materijali se retko ili uopšte ne očuvaju u arheološkim zapisima.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, naučnici su analizirali ostatke životinja iz 6 grobova Vikinga. U grobovima su bili sahranjeni Vikinzi visokog statusa iz 10. veka. Iako drevna DNK iz uzoraka nije pronađena, identifikovani su proteini iz krzna uz pomoć nove tehnike.

Krzno dabrova (grafika: Luise Ørsted Brandt and Charlotte Rimstad; slike: Roberto Fortuna, National Museum of Denmark)

U grobovima su bili nameštaji i drugi predmeti od kože domaćih životinja. Na predmetima odeće identifikovana su krzna divljih životinja, posebno lasice, veverice i dabrova.

Autori su u radu napisali: „U doba Vikinga, nošenje egzotičnog krzna je gotovo sigurno predstavljalo očigledan vizuelni iskaz bogatstva i društvenog statusa, slično vrhunskoj modi u današnjem svetu. Ova studija koristi drevne proteine sačuvane u elitnim sahranama danskih Vikinga kako bi pružila direktne dokaze o trgovini i upotrebi krzna dabrova”.

Krzno dabrova za elitu

S obzirom da dabrovi nisu poreklom iz Danske, istraživači navode da bi njihova krzna bila luksuzna roba koja je nabavljena trgovinom.

Savremeni pisani izvori opisuju kako je krzno divljih životinja koje se lovilo u današnjoj severnoj Skandinaviji i Rusiji, poput lisice, dabra, kuna, hermelina i samura, bilo među ključnim robama koje su istočnim trgovačkim putevima dovođene na rastuće arapsko tržište krzna u zamenu za perle, srebro, zlato i svila”.

Krzno dabra se izdvaja od lokalnog krzna drugih životinja zbog svog izrazitog sjaja. Takođe, veoma je teško, toplo i vodootporno. Zato i ne čudi što dabrovo krzno nije moglo biti dostupno svima i da je zbog retkosti i skupoće bilo dostupno samo eliti.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »