Vođa zajednice pre 5.000 godina bila je žena “Dama od slonovače”

Vođa zajednice pre 5.000 godina bila je žena “Dama od slonovače”
"Dama od slonovače" (foto: Miriam Luciañez Triviño.)

Nova analiza otkrila je da je u bakarnom dobu, pre 5.000 godina, žena igrala ključnu ulogu u društvu i da je vođa zajednice bila žena.

Raskošan grob „Dame od slonovače“ otkriven je u Španiji 2008. godine. Pogrešno je ova žena identifikovana kao muškarac. U njenom grobu nalazile su kljove od slonovače, ćilibar, ljuske jaja od noja i kristalni bodež.

Arheolozi su tada pretpostavili da pripada elitnom vođi. Ovaj vođa “Trgovac od slonovače” je tada imao najviši društveni status na celom poluostrvu. Međutim, ta titula će kasnije pripasti “Dami od slonovače”.

Najsavremenija analiza proteina ljudskih ostataka  potvrdila je da je ova visoko rangirana osoba bila žena. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Grobni nalazi u grobnici “Dame od slonovače” (foto: Miriam Luciañez Triviño.)

Arheolog Roberto Riš rekao je da rezultati potvrđuju ono što su mnogi sumnjali: “praistorijske žene su imale autoritet i prestiž, dovodeći u pitanje moderne pretpostavke o rodnim ulogama u liderstvu.”

Valensina, u blizini današnje Sevilje, prostirala se na 450 hektara tokom svog vrhunca u bakarnom dobu, između 3200. p.n.e. i 2200. godine p.n.e.

Potvrđeno da je u grobu bila žena – vođa zajednice

Većina ljudi iz tog perioda na Iberijskom poluostrvu je bila sahranjena u grupnim grobnicama. Međutim, u raskošnoj grobnici otkrivenoj 2008. godine nalazila se samo jedna osoba.

Na osnovu skeleta, koji nije bio dobro očuvan, prvobitna pretpostavka je bila da pripada muškarcu“, rekao je koautor studije Leonardo Garsija Sanjuan, arheolog sa Univerziteta u Sevilji.

Utvrđivanje pola osobe na osnovu DNK može biti pravi izazov jer se genetski materijal lako razgrađuje na vrućini, kakva je u Španiji.

Grobni nalazi iz višeg sloja grobnice (foto: Miriam Luciañez Triviño)

Kada su istraživači uporedili grobnicu “Dame od slonovače” sa ostalim grobovima iz istog perioda uvideli su da se znatno razlikuje od ostalih. Imala je između 17 i 25 godina u trenutku smrti. Istraživači pretpostavljaju da ona nije nasledila svoje bogatstvo i društveni status. Već da su je njene posebne veštine i dostignuća postavile visoko iznad ostalih članova zajednice.

 “I nije se plašila da uprlja ruke: njene kosti nose znake teškog fizičkog rada.”

Na osnovu analize stabilnih izotopa stroncijuma, naučnici su saznali da je ova žena najviše živela tu gde je sahranjena. Ali i da je putovala u druge oblasti. To je i očekivano za nekog ko je na visokoj društveno poziciji.

U blizini njenog tela pronađeni su i tragovi vina, kanabisa i cinabarit – živa sulfid, koja se može koristiti kao pigment. Za autore, ove supstance ukazuju da je bila uključena u verske rituale.

Na samo 100 metara od grobnice “Dame od slonovače” nalazila se kupolasta građevina u kojoj su bile sahranjene žene, njih 15 obučene u haljine i prekrivene crvenom bojom. One su imale visok nivo žive u kostima zbog izloženosti cinabaritu koji je korišćen u ritualne svrhe. Verovatno su se otrovale živom nakon udisanja cinabarita.

Tim smatra da su možda bile sveštenice, a “Dama od slonovače” je bila njihov predak i osnivač.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Vođa zajednice pre 5.000 godina bila je žena “Dama od slonovače”

  1. А да ли је овим “истраживачима” пала на памет најприроднија идеја узевши у обзир гробље са 15 жена(по опису свештенице), да је она била нека врховна свештеница а не “вођа заједнице”…или мора на силу да се погура woke идеја иако боде очи најлогичније решење?

    1. A ti Vidače, nisi nikada čuo za matrijarhat, i video artefakte iz tog perioda? Ne znaš da su postajale civilizacije u kojima su žene bile slobodne da upravljaju i organizuju život u oblastima i zajednicama? Takvih kultura ima i danas ponegde. Čuj, woke ideja, obrazuješ se na TikToku?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »