XLVII Godišnji skup Srpskog arheološkog društva u Nišu

XLVII Godišnji skup Srpskog arheološkog društva u Nišu

Ovogodišnji skup Srpskog arheološkog društva biće održan u Nišu. Na skupu će biti predstavljeni brojni rezultati istraživanja arheologa iz Srbije i inostranstva.

Univerzitet u Nišu, Zgrada Banovine, biće mesto održavanja godišnjeg skupa i Skupštine Srpskog arheološkog društva od 30. maja do 1. juna 2024. godine. Domaćin ovogodišnjeg skupa je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, piše u saopštenju.

Svečano otvaranje skupa održaće se 30. maja u 12 sati u Velikoj sali Univerziteta, gde će prisutni imati priliku da čuju kratko predavanje „Arheologija i Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš 2014 – 2024“ od mr Aleksandra Aleksića.

Srpsko arheološko društvo je osnovano 1883. godine i predstavlja jedno od najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji. Godišnji skup i Skupština Srpskog arheološkog društva organizuje se jednom godišnje, uvek u drugom gradu u Srbiji. Domaćini su zavodi i muzeji, odnosno ustanove koje se bave arheologijom. Srpsko arheološko društvo predstavlja jedino strukovno i reprezentativno udruženje arheologa.

Ove godine prijavljeno je preko 120 učesnika, od čega preko 95 učesnika sa referatima, iz Srbije i drugih zemalja.

Kao i do sada, godišnji skup SAD-a nema centralnu temu, već se članovi Društva samostalno organizuju u definisanju tekućih i specifičnih tema koje se obrađuju i prezentuju u okviru stalnih sekcija SAD-a ili tematskih sesija. Arheolozi će svoje teme predstavljati u okviru zasebnih sekcija za praistorijsku, klasičnu i srednjovekovnu sekciju, Sekcije za bioarheologiju, kao i Sekcije za zaštitu arheološkog nasleđa. Ali i tematskih sesija: Tragovi dece u prošlosti: Bioarheologija detinjstva i Osmanska materijalna kultura na Balkanu u svetlu novih istraživanja.

Promocija monografija i izložba niškog Zavoda

U okviru održavanja Godišnjeg skupa SAD-a, promovisaće se i dve monografije, zajednička izdanja Srpskog arheološkog društva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, i to:

  1. Topografija antičkog i kasnoantičkog Niša – dr Gordana Jeremić, Toni Čerškov
  2. Zbornik radova: Preventivna arheologija i zaštita arheološkog nasleđa – ured. mr Aleksandar Aleksić.

Takođe, biće predstavljena i izložba Arheologija i Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš 2014 – 2024, kojom će biti predstavljene fotografije najznačajnijih arheoloških istraživanja Zavoda u proteklih deset godina. Autori izložbe fotografija su: mr Aleksandar Aleksić, Toni Čerškov, MA Jasminka Bogić i Zoran Radosavljević Kiki.

Uvodno predavanje na skupu SAD

U uvodnom delu svečanog otvaranja skupa, pored obraćanja zvanica, biće održano i kratko predavanje Arheologija i Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš 2014 – 2024 – mr Aleksandar Aleksić. U navedenom predavanju, biće predstavljeni uopšteni i konkretni problemi sa kojima se Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš susreće tokom sprovođenja zaštite i istraživanja arheološkog nasleđa na svojoj teritoriji nadležnosti – od Dunava do Kosova i od Ražnja do granice sa Republikom Severnom Makedonijom.

Okupljanje svih arheologa Srbije i neposrednog okruženja u Nišu, predstavlja veliku čast za grad Niš. Istovremeno, treba da služi na čast Gradu da u svom okrilju ima ustanovu koja je sposobna da potpuno samostalno organizuje ovakvu manifestaciju i na taj način grad Niš učini jednako važnim kao i u drugim oblastima. Održavanje godišnjeg skupa Srpskog arheološkog društva u Nišu velika je privilegija i čast i veliko je pitanje da li će se u gradu Nišu ovakav skup održati u narednih 20 i voše godina!“, istakli su u saopštenju.

Do sada je u Nišu skup arheologa održan dva puta: 1950. godine, a zatim 2009. godine. Ovo je treći skup arheologa u istoriji Niša. Naime, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš je domaćin po prvi put.

Ispod možete pročitati apstrakte tema koje će biti prezentovane, među kojima je i apstrakt autora ovog sajta.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »