Savršeno očuvan zlatni prsten pronađen u Davidovom gradu

Savršeno očuvan zlatni prsten pronađen u Davidovom gradu
Dečiji zlatni prsten (foto: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority)

Arheolozi su u Davidovom gradu otkrili zadivljujući dečiji zlatni prsten sa dragim kamenom. Prsten je izrađen za dete pre 2.300 godina.

U Davidovom gradu u današnjem Jerusalimu arheolozi su su bili oduševljeni otkrićem retkog, malog zlatnog prstena sa dragim kamenom. Očigledno je napravljen za malog dečaka ili devojčicu, koji su tamo živeli tokom helenističkog perioda pre nekih 2.300 godina. Na to ukazuje njegov mali prečnik, ističu iz Uprave za antikvitete Izraela.

Prsten je izrađen od zlata i ukrašen je crvenim dragim kamenom (granatom). Izuzetno je dobro očuvan prsten, kao da ga je nedavno njegov korisnik skinuo.

Ovaj specijalni prsten nedavno je otkrila Tehija Gangate, član tima za iskopavanje Davidovog grada, dok je prosejavala iskopanu zemlju. „Prosejala sam zemlju kroz sito i odjednom videla da nešto blista“, priča ona. „Odmah sam viknula: Našla sam prsten, našla sam prsten!’ Za nekoliko sekundi svi su se okupili oko mene i bilo je veliko uzbuđenje. Ovo je emocionalno i dirljivo otkriće, a ne ono koje nalazite svaki dan. Istina, oduvek sam želela da pronađem zlatni nakit, i veoma sam srećna da mi se ovaj san ostvario – bukvalno nedelju dana pre nego što sam otišla na porodiljsko odsustvo.”

Fenomenalno očuvan zlatni prsten sa dragim kamenom (foto: Israel Antiquities Authority)

Arheološka iskopavanja Davidovog grada sprovodi Uprava za antikviteta Izraela, Univerziteta u Tel Avivu.

Nalaz će biti prvi put izložen javnosti na besplatnoj konferenciji o Danu Jerusalima koju je organizovala Izraelska uprava za antikvitete – „Misterije Jerusalima – Arheologija Jerusalima“.

Prsten je pripadao dečaku ili devojčici

Dr Jiftah Šalev i Riki Zalut Hartov, vođe iskopavanja IAA, rekli su: „Prsten je veoma mali. Pristajao bi ženskom malom prstu ili malom dečaku. Stilski odražava uobičajenu modu persijskog i ranog helenističkog perioda, koja datira od kasnog 4. do ranog 3. veka pre nove ere i nadalje. U tom periodu ljudi su počeli da preferiraju zlato sa umetnutim dragim kamenjem.“

Zlatni nakit bio je dobro poznat u helenističkom svetu, od vladavine Aleksandra Velikog pa nadalje. Njegova osvajanja su pomogla širenju i transportu luksuzne robe i proizvoda. Često su za ukrase za nakit bila inspiracija mitološke ličnosti i značajni simbolični događaji.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »