Zaštitna arheološka istraživanja na trasi gasovoda Niš-Dimitrovgrad otkrivaju neprocenjive artefakte

Zaštitna arheološka istraživanja na trasi gasovoda Niš-Dimitrovgrad otkrivaju neprocenjive artefakte
Rimska keramička vodovodna cev (foto: ZZSK Niš)

Arheolozi iz Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš sprovode zaštitna arheološka iskopavanja na trasi gasovoda Niš-Dimitrovgrad. Iskopavanja traju više od godinu dana i donela su zanimljiva i vredna otkrića.

Prema rečima arheologa iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, oni su na terenu od 16. januara 2023. godina i ostalo im je još 3 meseca rada na terenu.

Istraživanjima rukovodi Aleksandar Aleksić, sa koleginicom Jasminkom Bogić i kolegama arheolozima angažovanim na projektu.

Sprovodimo zaštitna arheološka istraživanja arheoloških lokaliteta na trasi gasovoda Niš-Dimitrovgrad. Mi smo ta istraživanja podelili na tri faze. Tako da je prva faza obuhvatala rekognosciranje cele trase gasovoda, čime su otkrivena 23 arheološka lokaliteta. Druga faza obuhvatala je sondažno istraživanje dela trase gasovoda na kojima su detektovani lokaliteti prilikom rekognosciranja. Nakon ove druge faze broj od 23 lokaliteta je smanjen na 8“, rekla je za „Sve o arheologiji“ Jasminka Bogić iz niškog Zavoda.

Objekat i jama iz vinčanskog perioda (foto: ZZSK Niš)

Kako je ona navela, dok je trajala druga faza, vršeno je arheološko praćenje mašinskog iskopa rova za gasovod. Pored toga, 4 potpuno nova arheološka lokaliteta otkrivena su tokom izvođenja radova na izgradnji gasovoda.

Istražuju se arheološki lokaliteti iz praistorije i antike

Sada arheolozi uveliko rade na trećoj fazi istraživanja. U ovoj fazi u potpunosti istražuju lokalitete koji su potvrđeni u drugoj fazi istraživanja.

Zanimljivo je to što smo u februaru na -9 ºC prošle godine prilikom praćenja iskopa rova za gasovod izvršili hitna zaštitna istraživanja dve keramičke cevi na dubini od oko 2 m koje bi bile presečene trasom gasovoda. Radovi su tada rađeni pod snegom i ledom“, ispričala nam je sagovornica.

Dva keramička cevovoda otkrivena tokom praćenja iskopa rova za gasovodne cevi (foto: RZZSK Niš)

Arheolozi trenutno istražuju 4 lokaliteta. Na jednom od njih su otkrili koštana kašičicu za ishranu beba iz starčevačke kulture, starosti oko 7.000 godina.

Na lokalitetu Orničje imamo veći rimski objekat, verovatno žitnicu, u okviru koga smo pronašli nekoliko pozlaćenih kockica mozaika.“

Arheolozi pronašli ostatke rimskog vodovoda

Arheolozi pronašli još jedan rimski akvadukt. Isti takav su istraživali pre dve godine u okviru zaštitnih istraživanja u Nišu za potrebe izgradnje druge trake Somborskog bulevara.

U pitanju je antički zidani vodovodni kanal pored koga se nalazi keramička vodovodna cev. Što jasno pokazuje proširenje antičkog Niša i potrebu za dovodom veće količine čiste vode“, objasnila je Jasminka.

Rimski vodovni kanal (foto: ZZSK Niš)

U narednom periodu, jedno od istraživanja koje nas očekuje jeste istraživanje lokaliteta Blato, gde imamo ostatke manjeg objekta za koji još ne znamo kom periodu pripada (jer smo ga samo detektovali, ali ne i istražili).“

Otkriven je i rimski put Via Militaris

Tokom zaštitnih arheoloških istraživanja uočili su rimski put Via Militaris i ostatke praistorijskog naselja.

Rimski put Via Militaris izgrađen je u 1. veku i išao je od Konstantinopolja do Singidunuma, u dužini od 924 km. S tim da je prolazio kroz brojne druge rimske gradove i bio je upotrebi jako dugo.

Značaj ovih istraživanja je velik, jer smo na dva mesta uspeli da skrenemo trasu i time očuvamo rimski put Via Militaris kao i jedan manji objekat iz kasnorimskog perioda.“

Sreća u nesreći je to što su kod rimskog puta videli da je trasa gasovoda pratila i samu trasu rimskog puta u dužini od oko 50 metara.

Ovom prilikom smo istražili prostor par metara dalje od predviđene trase gasovoda i samu trasu pomerili“, rekla je arheolog Bogić.

Veći rimski objekat, verovatno žitnica (foto: ZZSK Niš)

Do završetka istraživanja nam je ostalo još 4 lokaliteta (pripadaju periodu praistorije i antičkom periodu) i oko 50 radnih dana na terenu. Nadamo se da će sve da ide po planu i da će posle kompletno završenih istraživanja biti u što kraćem mogućem roku objavljeni i rezultati istih“, zaključila je Jasminka Bogić.

Zaštitna arheološka istraživanja su jako bitna

Ona nam je objasnila da je za arheologiju veoma bitna dobra saradnja sa investitorima i njihovo shvatanje bitnosti kulturnog nasleđa da bi uopšte moglo bilo šta da se istraži i dokumentuje. Naročito onda kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, a sa kojima se dosta susrećemo.

U isto vreme i na više mesta u Srbiji se sprovode zaštitna arheološka istraživanja, kako zbog gasovoda, brzih puteva, autoputeva, vetroparkova i slično.

Nakon završetka radova, javnost ćemo obavestiti o istraživanjima i otkrićima.


O zaštitinim istraživanjima kod Dimitrovgrada 2010. g. gde su pronađeni ostaci Via Militaris-a, pročitajte ovde i vidite slike .

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »