Za dešifrovanje svitka iz Herkulanuma dobijena nagrada od 700.000 dolara

Za dešifrovanje svitka iz Herkulanuma dobijena nagrada od 700.000 dolara
Dešifrovani svitak iz Herkulanuma

Prošle godine pokrenut je „Izazov Vezuv“ koji ima za cilj da vaskrsne drevnu biblioteku svitaka iz pepela vulkana Vezuv. Namera jeste da se ceo svet okupi kako bi se pročitali drevni svici iz Herkulanuma.

Izvanredan napredak napravili su mladi istraživači. Nakon godinu dana, preuzeta je fenomenalna nagrada od 700.000 dolara. Tri mlada istraživača su uz pomoć veštačke inteligencije pročitali svitak star 2.000 godina koji je spaljen erupcijom vulkana Vezuv. Oni su dešifrovali 4 pasusa od 140 znakova iz Herkulanuma.

Međutim, potraga za okrivanjem tajni svitaka je tek počela.

Kako je sve počelo

U Herkulanumu je pronađeno oko 800 svitaka u 18. veku. Herkulanum je bio 20 metara zatrpan ispod vulkanskog pepela nakon erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

U Vili Papirusa, koja je bila nekada u vlasništvu tasta Julija Cezara, pronađena je ogromna biblioteka svitaka. Iako su bili karbonizovani, oni su se sačuvali. Međutim, oni su krhki i lako se mogu raspasti ako se njima pažljivo ne rukuje.

Vekovima je rimska vila bila zatrapana i čekala da je neko otkrije. To se dogodilo kada je jedan italijanski poljoprivrednik kopao bunar pre 275 godina. Otkrio je prelepe statue i freske i stotine svitaka.

Iskušenje da se otvore svici pročitaju je oduvek bilo veliko. Raniji pokušaju su bili bezuspešni i doveli su do toga da mnogi se unište. Zbog toga je i pokrenut ovaj jedinstveni izazov.

“Izazov Vezuv” je izvršio je CT skeniranje visoke rezolucije četiri svitka i ponudio milion dolara kroz više nagrada da se oni dešifruju, kako bi podstakao njihovo istraživanje.

Kako izgleda karbonizovani svitak (foto: Vesuvius Challenge)

Trio koji je osvojio veliku nagradu činili su Jusef Nader, student na doktorskim studijama u Berlinu, Luk Faritor, student i SpaceX pripravnik iz Nebraske, i Julian Šiliger, student robotike.

Grupa mladih istraživača je koristila veštačku inteligenciju da bi pomogla u razlikovanju mastila od papirusa i razradila slaba i gotovo nečitljiva grčka slova kroz prepoznavanje obrazaca.

Šta piše na svitku?

Do sada su istraživači uspeli da odmotaju i pročitaju oko 5% prvog svitka. Svitak sadrži nikada do sada viđeni tekst iz antike. Reč je o filozofskom tekstu.

Opšti predmet teksta je zadovoljstvo, koje je, pravilno shvaćeno, najviše dobro u epikurejskoj filozofiji. U ova dva isečka iz dve uzastopne kolone svitka, autor se bavi pitanjem da li i kako dostupnost dobara, poput hrane, može uticati na zadovoljstvo koje one pružaju.

Da li stvari koje su dostupne u manjim količinama pružaju više zadovoljstva od onih koje su dostupne u izobilju? Autor napisanog teksta je verovatno Filodem, filozof u rezideniciji vile koji je radio u maloj biblioteci gde su svici pronađeni.

Buduća istraživanja otkriće više.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »