Naučnici rešili misteriju kalendara drevnih Maja

Naučnici rešili misteriju kalendara drevnih Maja
Majanski kalendar (izvor: chicenitza.com)

Misteriozni kalendar od 819 dana koji su koristili drevne Maje dugo je zbunjivao istraživače. Tajne kalendara su možda konačno dešifrovali antropolozi sa Univerziteta Tulane.

Kalendar drevnih Maja dugo vremena privlači pažnju istraživača.

Problem postoji jer njihov kalendar beleži vremenski period od 819 dana. Pitanje je postojalo “sa čim uporediti ovaj period”?

Istraživači su dugo sumnjali da kalendar prati astronomske događaje. Konkretno koliko je vremena potrebno planeti da se pojavi na istom mestu na noćnom nebu kao što se vidi sa Zemlje, poznato kao sinodički periodi planeta. Međutim, prema studiji objavljenoj u Ancient Mesoamerica, ciklusi u kalendaru Maja pokrivaju mnogo duži vremenski okvir nego što su naučnici ranije mislili.

Kalendar Maja je zapravo komplikovan sistem sastavljen od manjih kalendara, razvijenih pre nekoliko vekova u pretkolumbovskoj Mezoamerici.

Kalendar Maja

Spomenici i glifovi Maja beleže broj od 819 dana u kalendaru Maja, pri čemu je svaka grupa od 819 dana povezana sa jednom od četiri boje i kardinalnim pravcem. Ni danas nije u potpunosti objašnjen, uključujući i njegov odnos sa sinodijskim periodima planeta vidljivih golim okom

Iako su prethodna istraživanja nastojala da pokažu planetarne veze za broj od 819 dana, njegova četvorodelna šema u smeru boja je prekratka da bi se dobro uklopila sa sinodičkim periodima vidljivih planeta”, piše u radu.

,„Povećanjem kalendarske dužine na 20 perioda od 819 dana, pojavljuje se obrazac u kome su sinodički periodi svih vidljivih planeta srazmerni tačkama stanica u većem kalendaru od 819 dana.”

Uprkos prethodnim pokušajima da se uspostave planetarne asocijacije sa brojanjem od 819 dana, četvorodelni kardinalni sistem smera brojanja u boji nije adekvatan u podudaranju sa sinodijskim periodima planeta koje se mogu posmatrati.

Kalendar drevnih Maja koji je beležio vremenski period od 819 dana (© Lia Koltyrina/Shutterstock.com)

U okviru 20 ciklusa, svaka planeta prolazi kroz određeni broj sinodičnih perioda čitav broj puta: Merkur svaki ciklus, Venera svakih 5 ciklusa, Saturn svakih 6 ciklusa, Jupiter svakih 19 ciklusa i Mars svakih 20 ciklusa.

Svaki sinodički period je kraći od 819 dana, ali samo Merkur ima period koji se dešava čitav broj puta u jednom ciklusu. Kombinovanje ciklusa omogućava predviđanje položaja planeta, za koje autori rada, Linden i Briker kažu da je takođe povezano sa važnim datumima i proslavama.

Umesto da ograniče svoj fokus na bilo koju planetu, astronomi Maja koji su kreirali brojanje od 819 dana zamislili su ga kao veći kalendarski sistem koji bi mogao da se koristi za predviđanja svih sinodičnih perioda vidljive planete“, napisali su autori.

Ovo istraživanje je ključni deo razumevanja kako su drevne Maje proučavale astronomiju i deo je višedecenijske potrage za razumevanjem složenosti kalendara drevnih Maja.

Civilizacija Maja

Maje su verovatno najpoznatija od klasičnih civilizacija Mesoamerike. Poreklom su iz Jukatana pojavile se oko 2600. godine pre nove ere. Drevne Maje su postale istaknute oko 250. godine godine nove ere u današnjem južnom Meksiku, Gvatemali, severnom Belizeu i zapadnom Hondurasu.

Carstvo Maja, sa središtem u tropskim nizinama današnje Gvatemale, dostiglo je vrhunac svoje moći i uticaja oko 6. veka. Maje su se isticale u poljoprivredi, grnčarstvu, pisanju, kalendarima i matematici i ostavile iza sebe zadivljujuću količinu impresivnih arhitektura i simbolička umetnička dela.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »