Zaštitna arheološka iskopavanja srednjovekovne nekropole sa stećcima kod graničnog prelaza Gostun između Republike Srbije i Republike Crne Gore

Zaštitna arheološka iskopavanja srednjovekovne nekropole sa stećcima kod graničnog prelaza Gostun između Republike Srbije i Republike Crne Gore
Zaštitna arheološka iskopavanja nekropole sa stećcima (foto: Muzej u Prijepolju)

Kod graničnog prelaza Gostun sprovode se zaštitna arheološka iskopavanja nekropole sa stećcima, saopštio je Muzej u Prijepolju. Srednjovekovna nekropola nalazi se na granici između Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Zaštitna arheološka iskopavanja sprovode stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i iz Muzeja u Prijepolju. Istražuje se srednjovekovna nekropola sa stećcima iz poznog srednjeg veka zbog izgradnje druge trake teretnog terminala i izgradnje potpornog zida na delu carine.

Čišćenje stećaka (foto: Muzej u Prijepolju)

Iskopavanja su počela sredinom aprila i trajaće mesec dana.

Šta su stećci?

Stećci su srednjovekovni kameni nadgrobni spomenici koji se pojavljuju u periodu između 12. i 16. Stoleća. Na granicama između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske pronađeno je nekoliko desetina hiljada ovih nadgrobnih spomenika.

Njihovi oblici, ornamenti, natpisi, dimenzije, brojnost, a pre svega potpuna ukorenjenost u srednjovekovnom društvu, izdvajaju ih iz svega što sličnog u tadašnjim evropskim i svetskim okvirima. Zbog toga su prepoznati i od svetske javnosti pa je fenomen stećaka uvršten na listu svetske baštine UNESCO-a.

Većinom se nalaze na području današnje Bosne i Hercegovine. U skladu sa tim može se reći da su prvenstveno bosanskohercegovački fenomen. Prema nekim najnovijim podacima pretpostavlja se da ih danas ima sačuvano oko 70.000, a da ih je ranije bilo znatno više.

Stećci u Prijepolju

Na području Prijepolja nekropole sa stećcima su učestale, ali su malo istražene i arheološki obrađene.

Antropolozi i arheolozi čiste grobove ispod stećaka (foto: Muzej u Prijepolju)

Nekropola u selu Hrta kod Prijepolja jedini je arheološki lokalitet sa stećcima (79 stećaka) na području regije Sandžak koji je UNESCO sredinom jula 2016. godine uvrstio na Listu svetske baštine. Kada je, kao zajedničko kulturno dobro, upisano 28 nekropola, od čega 20 u Bosni i Hercegovini, dve u Hrvatskoj, i po tri u Srbiji i Crnoj Gori.

Zvanični podaci pokazuju da se u Sandžaku stećci nalaze na teritoriji Priboja, Prijepolja, Sjenica, Novog Pazara, Pljevalja i Bijelog Polja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »