Tokom zaštitnih arheoloških istraživanja otkriveni su ostaci srednjovekovnog manastira uz novi auto-put na trasi Kuzmin-Sremska Rača

Tokom zaštitnih arheoloških istraživanja otkriveni su ostaci srednjovekovnog manastira uz novi auto-put na trasi Kuzmin-Sremska Rača
Ostaci srednjovekovnog manastira (foto: S.M./Novosti)

Tokom zaštitnih arheoloških istraživanja na trasi auto-puta Kuzmin-Sremska Rača otkriveni su ostaci srednjovekovnog manastira i nekropola. Obradom arheoloških predmeta dobiće se više informacija o lokalitetu i o samom manastiru.

Kako za “Novosti” kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, u toku je obrada pronađenih materijala nakon koje će se tačno znati kome su pripadali zidovi utvrđenja i iz kog su tačno perioda.

Pored ostataka manastira, pronađeno je i 190 grobova.

Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre desetak godina, ali još nije istražen. Pre nego što su počeli radovi na izgradnji deonice auto-puta, izvođači radova su znali da je u blizini nalazište, kako se ne bi nešto oskrnavilo.

Zidine utvrđenja manastira (foto S.M./Novosti)

To su temelji koji pripadaju srednjovekovnoj građevini, mi sada ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je to manastir Svete Anastasije. O ovoj crkvi nema pisanih dokumenata, jedino što smo došli do podatka da se ona spominje u 13. veku u mađarskim izvorima. Navodi se da se taj manastir nalazio u blizini sela Grk, a to je današnje Višnjićevo i poklapa se sa lokacijom na kojoj su pronađeni ostaci zidina” – priča Šulaja, dodajući da će se mnogo više saznati za nekoliko meseci, kada se završi kompletna obrada pronađenih materijala, među kojima su i metalni novčići.

Nakon razaranja manastira od Turaka ostalo je veoma malo pisanih tragova, što stvara “rupu” iz tog perioda.

Baš zato ne možemo da preciziramo iz kojeg je perioda, jer možda nas istraživanja odvedu i u nekom drugom pravcu” – ukazuje Šulaja koji ne krije da su posao hteli da im pokvare “divlji arheolozi” koji su noću pokušavali da upadnu na lokalitet kako bi se dokopali arheoloških predmeta.

Izgradnja auto-puta nastavljena je na delu gde nisu arheolozi, koji završavaju istražne radove. Nova trasa auto-puta prelaziće iznad dela crkve na kojoj će se uraditi konverzatorski radovi.

Pošaljite nam fotografije spomenika kulture koji su zapušteni

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »