Završena iskopavanja na Egeti II kod Brze Palanke

Završena iskopavanja na Egeti II kod Brze Palanke

Kampanja arheoloških iskopavanja na arheološkom lokalitetu Egeta II, kod Brze Palanke, završena je za 2020. godinu.

Lokalitet Egeta nalazi se u istočnoj Srbiji, oko 30 km južno od Kladova, na mestu ušća Crkvenog potoka u Dunav. Nalazište je smešteno sa desne strane magistralnog puta Kladovo–Negotin u ataru današnje Brze Palanke. Sa obe strane ušća Crkvenog potoka konstatovani su ostaci materijalne kulture iz različitih epoha.

Nalazište je, krajem 17. veka, prvi uočio grof L. F. Marsilji, koji je na pomenutom prostoru dokumentovao osnovu kvadratnog utvrđenja sa isturenim kružnim kulama. Naredna svedočanstva potiču od F. Kanica u 19. veku, i tiču se postojanja tri utvrđenja i tragova naselja.

Otkriveni arheološki materijal pruža okvirne podatke o životu na Egeti, koji se po svemu sudeći odvijao kontinuirano, uz kraće prekide, od početka 2. do kraja 6. veka.

Od 31. 8. do 27. 9. 2020. godine, radilo se na završetku prošlogodišnjih istraživanja na sektoru 3, a potom i na novootvorenim površinama u sektoru 4 i 5, prilikom kojih su otkriveni bedemi utvrđenja i pokretni nalazi.

Ovogodišnju kampanju arheoloških istraživanja u okviru projekta „Arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta“, realizovali su Muzej Krajine u Negotinu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Rukovodioci projekta arheolog-muzejski savetnik Gordan Janjić i prof. dr Perica Špehar sa saradnicima

Stručnu ekipu, sardnika i studenata, predvodili su rukovodioci projekta Gordan Janjić, arheolog-muzejski savetnik Muzeja Krajine i dr Perica Špehar, vanredni profesor Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovogodišnja istraživanja izvedena su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja RS, uz veliko razumevanje i pomoć Muzeja Krajine u Negotinu.

Izvor: FB Muzej Krajine i Brza Palanka-Egeta-rezultati istraživanja 2017.godine

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »