Pronađena grobnica germanskog gospodara ili princa sa skeletima šest žena

Pronađena grobnica germanskog gospodara ili princa sa skeletima šest žena
Grobnica germanskog gospodara (foto: BILD)

Arheolozi su otkrili u Nemačkoj 1.500 godina staru grobnicu germanskog gospodara ili princa sa skeletima šest žena poređanih oko njega. Istraživači su istakli mogućnost da su žene žrtvovane ili su dobrovoljno umrle da bi pratile svog gospodara u zagrobni život, kao deo nekog kulta smrti.

Stručnjaci tvrde da je ovo mesto poslednjih 40 godina najvrednije arheološko otkriće na svetu i da su tačno mesto kopanja držali u tajnosti da bi odvratili lopove. Iskopavanja su bila u toku kada su građevinari krčili zemlju za novu farmu kokoši i naletili preko groblja na kraljevski dvor.

S obzirom na visoku vrednost osobe u kripti, istraživači još uvek nisu pronašli ostatke princa za kojeg sumnjaju da je tamo položen.

Oni pretpostavljaju da se njegov pepeo mogao nalaziti u bronzanom kotlu u centralnoj grobnici, koja je veličine oko 4×4 m. U centralnom delu humke, oko kotla, šest žena je sahranjeno u krug poput kazaljki na satu.

Otkriće lokaliteta (foto: DILP)

Istraživači kažu da su to možda bile konkubine ili udovice osobe koja su tu sahranjene, ali ostaje misterija da li su ubijene zbog same sahrane ili su se žrtvovale.

Nalazi u grobnici

U grobnici se takođe nalaze ostaci jedanaest životinja, uključujući goveda, konje i pse. Iza ove centralne grobnice, za koju se veruje da je namenjena osobi visokog društvenog ranga, nalazi se oko 60 drugih grobova.

Pozlaćene fibule (kopče) (foto: DPA/PA images)

Kotao, za koji se veruje da je ključan za istoriju grobnice, podignut je iz zemlje i pažljivo će biti analiziran u laboratoriji.

Princ još uvek nije pronađen, moguće da je njegov pepeo u bronzanom kotlu.

Grobnica se verovatno datuje između 480. godine i 530. godine nakon pada rimskog carstva, kada su mnoga germanska plemena, poput Huna, napadale teritorije koje više nisu bile pod rimskom zaštitom.

Staklena posuda (foto: DPA/PA images)

U grobovima, pored ostalih stvari, pronađene su dekorisane staklene zdele, vretena od stakla, nekoliko srebrno pozlaćenih fibula (kopči) za ogrtač, mač i štitnik od gvožđa, kao i zlatnik istočno-rimskog cara Zenona (480.g.).

Zlatnik istočno rimskog cara Zenona-oko 480. godine (foto: BILD)

Lokalitet je u besprekornom stanju zbog svoje jedinstvene lokacije, koja ga je zaštitila od uništenja. Groblje je bilo u prirodnoj šupljini koja je vremenom bila prekrivena talogom od oko 1, 2 metara što je predstavljalo zaštitni sloj.

Ovo ga je zaštitilo od oranja, a takođe ga je sakrilo od pogleda bilo kog tragača za blagom ili pljačkaša grobova. Analizirajući kosti i artefakte, naučnici se nadaju da će steći konkretan uvid u živote ljudi u vreme Velike seobe naroda.

Izvor: Archaeology World

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »