Završena je prva faza projekta “Novo lice Ćele-kule“: šta su otkrili istraživači?

Završena je prva faza projekta “Novo lice Ćele-kule“: šta su otkrili istraživači?
izvor: Novo lice Ćele-kule, foto: N. Šarkić

Projekat Novo lice Ćele-kule je od nedavno pokrenut, a prva faza projekta je završena. Istraživači su jako zadovoljni rezultatima i saznanjima. Uspešno su skenirali i digitalizovali sve lobanje uzidane u Ćele-kuli. Takođe, sprovedena je i antropološka analiza lobanja koja je dala iznenađujuće rezultate.

Tim istraživača se nada da će svi rezultati istraživanja na Ćele-kuli biti završeni i prezentovani javnosti sledeće godine, kada se navršava 215. godina od Čegarske bitke.

Iza projekta stoji Društvo za akademski razvoj, a sprovodi se u saradnji sa Narodnim muzejom u Nišu i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Projekat je započet zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, ali i pojedinih firmi, preko javne donatorske kampanje.

Lobanja Stevana SInđelića (izvor: Novo lice Ćele-kule, foto: N. Šarkić)

Da se podsetimo da je projekat „Novo lice Ćele-kule“ od nacionalnog značaja, a cilj istraživanja jeste antropološka analiza sačuvanih lobanja i digitalna trodimenzionalna rekonstrukcija lica svih lobanja uzidanih u Ćele kulu.

Kako ističu na sajtuCilj je da „oživimo“ lica ljudi čije su lobanje uzidane u ovaj spomenik i da temeljnom analizom i skeniranjem kranijalnih ostataka otkrijemo više o njihovim životima i njihovom izgledu

Mladi muškarci su bili učesnici Čegarske bitke

U prvoj nedelji projektni tim je uspešno skenirao i digitalizovao svih 57 uzidanih lobanja. Kao i lobanju resavskog vojvode Stevana Sinđelića, a koja nije uzidana u spomenik.

Povreda na lobanji, koja je predstavljala uzrok smrti (izvor: Novo lice Ćele-kule, foto: N. Šarkić)

Prvi rezultati antropološke analize dr Šarkić pokazali su da među njima ima jako mladih muškaraca, od oko 15-16 godina. U današnje vreme bi to bili tinejdžeri, a tada su već bili muškarci koji su morali da idu u boj.

Na osnovu fotografija možemo videti i povrede koje su bile uzrok smrti ovih muškaraca, a detaljnije rezultate otkriće nam već u sledećoj fazi projekta.

U prvoj fazi projekta na terenu učestvovali su: Nataša Šarkić-doktor fizičke antropologije, Darko Kovačević-pomorski arheolog, Fabio Kavali-doktor radiologije i Milan Simonović-politikolog i istraživač, DAR

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »