Pronađena prva grobnica kurtizane koja je možda bila u pratnji vojske Aleksandra Velikog

Pronađena prva grobnica kurtizane koja je možda bila u pratnji vojske Aleksandra Velikog
Bronzano ogledalo iz groba kurtizane (foto: IAA)

Arheolozi su pronašli grobnicu grčke kurtizane u Izraelu, a koja je možda pratila vojsku Aleksandra Velikog. Ovo je prvo otkriće grobnice elitne prostitutke.

Grobnica mlade žene, koja je bila kremirana, sadržala je veoma dragoceno bronzano ogledalo koje nije mogao svako da priušti. Prema izjavi arheologa, ogledalo se datuje od kasnog 4. do početka 3. veka pre nove ere.

Žena je bila sahranjena u grobnici pre 2300 godina na putu za Jerusalim, daleko od bilo kakvog naselja. Arheolozi veruju da je bila profesionalna pratnja ili hetaira, koja je putovala sa vojnicima.

Najverovatnije je da je ovo grob žene grčkog porekla koja je bila u pratnji visokog člana helenističke vojske“, ističu arheolozi.

Njen klijent se možda borio u jednom od pohoda Aleksandra Velikog, ili u nizu sukoba nazvanih Ratovi dijadoha. Dijadosi su bili generali Aleksandra Velikog koji su se međusobno borili nakon Aleksandrov smrti kako bi ga neko od njih nasledio, 323. godine pre nove ere.

Analiza kremiranih ostataka, pokazala je da je žena imala 20-30 godina. Sa njom su pored ogledala bila i četiri gvozdena eksera.

Ovakva ogledala su bila namenjena samo određenim osobama

Ovo je drugo ogledalo ove vrste otkriveno u Izraelu, a ukupno su poznata samo 63 primera ogledala iz celog helenističkog sveta“, rekli su arheolozi.

Ogledalo je bilo na preklop i takva su pronalažena u helenističkim grobnicama i hramovima. Na njima se obično nalaze ukrasi u vidu gravura ili reljefa idealizovanih ženskih figura i figura boginje – posebno Afrodite, boginje ljubavi.

 „Bronzana ogledala poput ovog smatrala su se skupim luksuznim predmetom i mogla su doći u posed Grkinja na dva načina. Prvi je kao deo njihovog miraza uoči venčanja, ili kao poklon koji su muškarci dali svojim hetairaima. Kao takva, ogledala su simbolizovala, između ostalog, vezu – kao i intimne odnose između klijenata i hetaira“, piše u saopštenju.

Hetaira je bila sastavi deo starogrčkog društva. U nekim aspektima podsećaju na japanske gejše. One su nudile druženje i društvenu podršku, ali su prvo nudile seksualne usluge. Bile su obrazovane kurtizane.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Pronađena prva grobnica kurtizane koja je možda bila u pratnji vojske Aleksandra Velikog

  1. Poštovana,

   nije glupost. Antropološkom analizom je moguće odrediti i pol i starost i potencijalne patologije. Jer to nije potpuna kremacija gde ostaje samo pepeo, već su kremirane kosti u fragmentima. A sa druge strane ako su se zubi sačuvali, može preko njih da se odredi starost posmatranjem i određenim metodama ili DNK analizom.

   Pozdrav,
   Maja M-Đ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »