Ženske figurine kulture Kukuteni-Tripolje pronađene u Ukrajini

Ženske figurine kulture Kukuteni-Tripolje pronađene u Ukrajini
Ženske figurine kulture kukuteni-tripolje (foto: Mykhailo Sokhatskyi)

Tim arheologa otkrio je ritualnu ostavu u kojoj je bilo 5 glinenih figurina povezanih sa kulturom Kukuteni-Tripolje.

Ukrajinski arheolozi pronašli su figurine unutar rupe u zidu pećine Vertebra u zapadnoj Ukrajini.

Stilizovane figurine povezane su sa kulturom Kukuteni-Tripolje, koja je dominirala velikim delom istočne Evrope tokom kasnog neolita i bakarnog doba (6.000 do 2.750. godina pre nove ere).

Prasitorijska kultura Kukuteni-Tripolje

Tajanstvena karakteristika kulture bila je redovno demontaža ili paljenje naselja, gde je svako pojedinačno naselje imalo životni vek od približno 60 do 80 godina.

Naučnici raspravljaju o razlozima paljenja ovih naselja. Neka naselja su više puta rekonstruisana na već postojećim stambenim nivoima, zadržavajući oblik i pravac prethodnih struktura.

Glinena posuda pronađena u pećini Vertebra kulture kukuteni-tripolje (foto: Mykhailo Sokhatskyi)

Neka naselja, kao što je Talianki, narasla su poput velikih gradova-država Sumera. Ova istočnoevropska naselja su prethodila sumerskim gradovima više od pola milenijuma.

Otkriće novih figurina

Pećina sadrži do 9 km prolaza koju su predstavnici ove kulture koristili kao utočište. Fascinantno je to da se pećina istražuje arheološki od 1829. godine.

Arheolozi koji su vršili iskopavanje u pećini Verteba otkrili su ogromnu glinenu posudu za skladištenje koja sadrži beli organski materijal. Čiji sastav još uvek nije poznat.

U blizini posude tim je primetio malu nišu u zidu pećine. Pažljivijim istraživanjem došli su do otkrića ritualne ostave koja se sastojala od pet ženskih glinenih figurina.

Istraživači su takođe pronašli nakit i alate (za proizvodnju grnčarije) napravljene od veprovih zuba. Ovo je relativno jedinstveno jer su rituali ove kulture obično više fokusirani na pripitomljene životinje poput goveda, ovaca, koza i pasa. Od divljih životinja koje su poznate u ovoj kulturi uglavnom su to medvedi ili jeleni.

5 ženskih figurina (foto: Mykhailo Sokhatskyi)

Ženske figurine nisu retke u tripoljskom kontekstu, a poznate su ostave figurina“, potvrdio je Sohatskij Mihail, istraživač tripoljske kulture i direktor Borščivskog zavičajnog istorijskog muzeja, u intervjuu objavljenom u Haaretz. „Ali ove su bile zaštićene kljovama divlje svinje“.

Možda je vepar igrao značajnu ulogu za ljude u pećini.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »