Zlatna posmrtna maska prekrivena je krvlju već 1000 godina

Zlatna posmrtna maska prekrivena je krvlju već 1000 godina
Posmrtna maska sa tragovima krvi iz Sikan kulture

Na 1000 godina staroj zlatnoj posmrtnoj maski pronađena je ljudska krv. Posmrtna maska pripadala je muškarcu koji je bio sahranjen u grobnici u Peruu sa dve žene i dvoje dece.

Arheolozi su pre više od 30 godina pronašli grobnicu elitnog sredovečnog muškarca, dve žene i dvoje dece. Oni su živeli u kulturi Sikan, koja je postojala pre Inka u drevnom Peru.

Glava muškarca je bila odvojena od tela i postavljena okrenuta nagore, a ostatak tela je bio namerno okrenut naopako i obojen crvenom bojom. Posmrtna maska koja je pokrivala njegovu glavu bila je takođe oboojena u crveno. U blizini su bili raspoređeni skeleti dve mlade žene u pozi za rađanje i pozi babice, a na višem nivou postavljena su dva skeleta dece koja čuče.

Istraživači su analizirali boju i objavili rezultate istraživanja u časopisu Journal of Proteome Research. Zanimljivo je to da pored crvenog pigmenta, boja sadrži ljudsku krv i proteine ptičjih jaja.

U grobnici je bio prisutan i veliki broj drugih predmeta, među kojima je 100 ličnih predmeta naravljenih od legure zlata, srebra i bakra.

Sikan je bila istaknuta kultura koja je postojala od 9. do 14. veka duž severne obale današnjeg Perua. Tokom srednjeg Sikanskog perioda (oko 900–1100. godine), metalurzi su proizveli zadivljujući niz zlatnih predmeta, od kojih su mnogi bili sahranjeni u grobnicama elite. Među kojima su i posmrtne maske.

Analiza krvi sa posmrtne maske

Pošto su proteini bili veoma degradirani, istraživači nisu mogli da identifikuju tačnu vrstu ptičjeg jajeta korišćenog za pravljenje boje, ali verovatan kandidat je mošusna patka.

Identifikacija proteina ljudske krvi podržava hipotezu da je raspored skeleta bio povezan sa željenim “ponovnim rođenjem” pokojnika. Pri čemu boja koja sadrži krv, a koja je prekrivala skelet čoveka i posmrtnu masku za lice, simobolizuje njegovu „životnu snagu“.

Ljudi iz Sikan kulture su verovali da će ova boja pomoći ponovnom rođenju zbog čega su u grobnici namerno postavljena tela žena u položaju za porođaj i babica koja pomaže ženi da se porodi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »