Zubi losa pružaju dokaze za praistorijsku odeću u Rusiji

Zubi losa pružaju dokaze za praistorijsku odeću u Rusiji

 2,130 

Više od 4,300 sekutića evroazijskog losa (Alces alces), većinom privezaka, pronađeno je u 84 sahrana na kasnomezolitskom groblju na severozapadu Rusije. Sahrane se datuju pre oko 8,200 godina, a sekutići pružaju dokaze kakva je bila praistorijska odeća u tom periodu.

Smatra se da su zubi ukrašavali razne odevne predmete. Svi zubi, osim dva, imali su jedan ili više malih žlebova urezanih na vrhu korena zuba za koje se smatra da su korišćeni za njihovo pričvršćivanje na odeću.

Na ta dva zuba, bez žljebova, pronađena u grobu jedne žene, napravljena je mala rupa u samom zubu. Urezani žljebovi na nađenim zubima losa iz pojedinačnih grobova uglavnom su bili ograničeni i mogu ukazivati na to da su ukrasi proizvedeni u prilično kratkom vremenskom periodu, potvrdili su arheolozi.

Povezane vesti:

U grobovima mladih osoba nalazio se najveći broj losovih zuba, dok je u grobovima dece i staraca bilo najmanje privezaka.

Najveće ukrase činili su zubi izrađeni od najmanje 18 vrednih životinja. U grobovima pokojnika takođe se nalazilo i nekoliko zuba dabra i medveda, ali obilje zuba losa možda je bilo povezano sa identitetom grupe.

Istraživači pretpostavljaju da su zubi losa bili povezani sa proživljenim životima sahranjenih osoba i da su privesci lična svojina pokojnika.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

One thought on “Zubi losa pružaju dokaze za praistorijsku odeću u Rusiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ