Neandertalci stvarali umetnost pre više od 57.000 godina

Neandertalci stvarali umetnost pre više od 57.000 godina
Gravure u pećini napravili neandertalci (foto: Kristina Thomsen, CC-BY 4.0)

Urezi na zidu pećine u Francuskoj su najstarija poznata umetnost koju su napravili neandertalci pre više od 57.000 godina.

Tim istraživača koji je analizirao ove ureze u pećini La Roš-Kotar tvrdi da je ovo nedvosmisleno najraniji otkriveni primer neandertalskih pećinskih gravura.

Naši najbliži rođaci su delili sa nama kreativnost i želju za samoizražavanjem.

Istraživački tim predvodio je Žan-Klod Marke sa Univerziteta u Turu, Francuska, potvrdio je da su gravure izradili neandertalci. Ovo umetničko izražavanje je najstarije koje se pripisuje ovoj izumrloj ljudskoj vrsti. Studija je objavljena u časopisu Plos ONE.

Napredak u naučnim istraživanjima poslednjih godina pružio je izvanredan uvid u zamršeni kulturni svet neandertalaca. Međutim, oblast simboličkog i umetničkog izražavanja ostaje u velikoj meri neistražena.

Iako je samo mali broj simboličkih artefakata povezan sa neandertalcima, njihova svrha i značaj i dalje su predmet budućih naučnih diskusija.

Žan-Klod i kolege su analizom ovih pećinskih ureza popunili prazninu i napravili značajan napredak u proučavanju neandertalaca.

Neandertalci stvarali umetnost pre Homo sapiens-a

U pećini se nalazli niz ureza koje su napravljene ljudskim rukama. Istraživači su koristili fotogrametriju da kreiraju 3D modele ovih gravura, upoređujući ih sa poznatim i eksperimentalnim ljudskim oznakama. Na osnovu oblika, razmaka i rasporeda ovih gravura, tim je zaključio da se radi o namernim, organizovanim oblicima stvorenim ljudskom rukom.

Da bi uspostavio sveobuhvatno razumevanje istorije pećine, istraživački tim je otišao dalje od umetničkih aspekata. Oni su sproveli optički stimulisano datiranje luminescencije na pećinskim sedimentima. Rezultati su otkrili značajan događaj koji se dogodio pre otprilike 57.000 godina. Pećina je od tada zatvorena akumulacijom sedimenta. To se dogodilo znatno pre nego su se Homo sapiens-i pojavili u ovom delu svetu.

Gravure koje su napravili neandertalci pre više od 57.000 godina (foto: Jean-Claude Marquet, CC-BY 4.0)

Ovaj vremenski kontekst, zajedno sa prisustvom musterijanskog kamenog oruđa u pećini, predstavlja neoboriv dokaz koji čvrsto potvrđuje neandertalce kao stvaraoce pećinskih gravura. Nosioci musterijanskog kamenog oruđa su neandertalci.

Obzirom se radi o nefigurativnim simbolima, namera iza njih je nejasna. Oni su, međutim, slične starosti sa pećinskim urezima koje je napravio Homo sapiens u drugim delovima sveta. Ovo doprinosi rastućem broju dokaza da su ponašanje i aktivnosti neandertalaca bili slično složeni i raznoliki kao i kod prvih evropskih Homo sapiens-a.

Pripisivanje neandertalcu grafičko izražavanje u pećini odaje počast ovom izgubljenom čovečanstvu, čija uloga u biološkoj i kulturnoj evoluciji ljudi prolazi kroz duboku reviziju”, ističu autori u radu.

“Što se tiče kulture, sada bolje razumemo mnoštvo neandertalskih aktivnosti. Njihovu kulturu potvrđuje razrađena i organizovana društvena ponašanja koja ne pokazuju očigledne razlike kod njihovih savremenika, anatomski modernih ljudi, južno od Mediterana.”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »