Arheolozi su otkrili “Ukrajinski Stounhendž” star 5.500 godina ispod humke

Arheolozi su otkrili “Ukrajinski Stounhendž” star 5.500 godina ispod humke
Ukrajinski Stounhendž pod humkom (foto: Informator)

Ukrajinski Stounhendž je otkriven ispod humke u aprilu 2021. godine. Starost pronađene strukture je oko 5.500 godine.

Pronađen je u blizini sela Novoaleksandrovka, Dnjepropetrovska oblast. Istraživanja su sprovedena zbog radova na putu u selu.

Prečnik kruga od kamenih ploča (kromleha) otkrivenih tokom iskopavanja humke iznosi 18 m, u poređenju sa prečnikom od 33 m za britanski pandan.

Pre otkrića kromleha arheolozi su krenuli da istraže humku koja je bila visoka 7, 5 m i 5 m u prečniku. Ona je korišćena kao groblje sledećih nekoliko hiljada godina, od eneolita do srednjeg veka.

Ima veoma tanak gornji sloj zemlje, bukvalno 10 cm. To je vrlo malo i izaziva njeno bubrenje, propadanje itd. Zbog toga je odlučeno da se to istraži“, rekao je Dmitrij Teslenko za Njujork Tajms, šef Dnjeparske arheološke ekspedicije Ukrajinske arheološke službe. Istraživanja i analize će trajati nekoliko godina.

Namena kromleha

Ovaj kromleh (megalitska konstrukcija od velikih kamenih blokova) ima dve funkcije. Prvo, kamenje služi kao potporni zid koji zadržava tlo, a drugo, ono je sveta ograda koja odvaja svet mrtvih od sveta živih“, objasnio je Jaroslav Jarošenko, istraživač Arheološke ekspedicije Dnjepar.

Kromleh nakon uklanjanja zemljane humke (foto: Dnieper archeological expedition)

Ukrajinski Stounhendž je bio sakriven pod humkom. Verovatno je kasnije prekriven. Moguće da se u isto vreme promenio sastav lokalnog stanovništva, a drevna građevina je po starom sećanju još uvek važila za sveto mesto. Stoga je iskorišćen na nov način.

Kromleh se sastoji od kamenih ploča visine do dva metra i težine oko tone svaka. Ploče su ukopane u zemlju i čvrsto spojene jedna uz drugu. Ostalo je sačuvano ukupno 64 kamenih ploča.

Pogrebna praksa unutar humke

Unutar humke pronađeno je 27 pokojnika različite starosti. Oni su bili sahranjeni od eneolita (oko 3.200. godine p.n.e.) pa do srednjeg veka.

Deo ploča kromleha je razbijen početkom 3. milenijuma pre nove ere, tokom ranog bronzanog doba, kada je krug prekinut. Isto se dogodilo i sa britanskim Stounhendžom čiji je krug prekinut, otprilike, u isto vreme.

Pogrebna praksa unutar humke sa grobnim prilozima (foto: Dnieper archeological expedition)

U humci su pronađeni keramički lonci, kremeno oruđe, ogrlice od vučjih ili psećih očnjaka. Pronađen je i trostruki grob: u sredini je ležao skelet muškarca, a uz njega su pritisnuti skeleti žene i deteta sa obe strane.

Tragovi mumifikacije

Kod jednog pokojnika iz ranog bronzanog doba, arheolozi su primetili tragove mumifikacije. Čini se da je telo bez unutrašnjih organa.

Takvih nalaza je vrlo malo i oni će nam dati saznanja o načinu života i sahranjivanju ove populacije“, objasnio je Dmitrij Teslenko za BBC News Ukraine.

Tragovi mumifikacije i okera na lobanji (foto: Dmitrij Teslenko)

U mnogim sahranama vidljivi su tragovi bojenja lobanje okerom (crvena mineralna boja) sa složenim šarama. Ovo je deo verskog obreda, koji je simbolizovao produženje života pokojnika na onaj svet, a takođe je svedočio o visokom statusu pokojnika.

Problem očuvanja humki

Pored toga što su humke ugrožene modernom gradnjom, a arheološka istraživanja usporavaju izgradnju puta, druga prepreka izgradnji puta je nevladina organizacija “Čuvari kurgana”. Ona je osnovana 2019. godine pod okriljem Aleksandra Klikavke i postala je nacionalni pokret u poslednje dve godine.

Početkom 20. veka u Ukrajini je bilo oko 100.000 humki, ali se ne zna koliko ih je ostalo. Na području Novooleksandrivke ima 99 humki, ali nakon obilaska njiva, videli smo da je većina njih preorana i sravnjena sa zemljom. Kazna za nelegalno iskopavanje humki je jeftina, a seljak će dobiti više za hleb nego što će platiti kaznu. A organi za sprovođenje zakona to ne žele“, kaže Aleksandar Klikavka za BBC News Ukraine.

Arheolozi amateri ili pljačkaši ne postoje sami za sebe. U Ukrajini, kao i u drugim zemljama sveta, postoje određeni mehanizmi pljačke. Pljačkaš je najniža karika, zatim dileri, a još dalje – privatni kolekcionari. Internet aukcije stoje između njih. Kao rezultat toga, dolazi do katastrofe“, smatra Dmitrij Teslenko.

Humke su, zbog bogatstva nalaza, oduvek privlačile pažnju pljačkaša grobova i amatera. Moderna gradnja je takođe veliki problem kada je u pitanju očuvanje arheološkog nasleđa. U novije vreme su problem i klimatske promene zbog kojih humke propadaju. Ne treba zaboraviti i arheološka istraživanja, koja su sama po sebi destruktivna, ali će se sa njima sačuvati i prikupiti podaci o drevnim ljudima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »