Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-III deo

Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-III deo

Arheološko otkriće koje je takođe obeležilo 2020. godinu potiče sa ruskog lokaliteta Kostenki 11.

Arheološka iskopavanja na ruskom lokalitetu Kostenki 11, tokom proleća ove godine, otkrila su jednu od najstarijih i najvećih građevina ledenog doba izgrađenu od kostiju mamuta. Lovci-sakupljači sastavili su kosti od najmanje 60 mamuta u impozantni prsten pre oko 25,000 godina.

Gigantska kružna struktura ima prečnik od 12,5 metara i sagrađena je pre oko 25, 000 godina tokom vrhunca poslednjeg ledenog doba, kada su zajednice uglavnom bile mobilni lovci-sakupljači.

Kosti su možda pripadale lovljenim mamutima ili od mamuta koji su umrli prirodnom smrću.

Unutar kruga pronađeni su tragovi da je vatra ložena, ali nisu pronađeni drugi dokazi koji bi ukazivali na to da je ova struktrua korišćena i za stanovanje. Zato naučnici pokušavaju da otkriju stvarnu namenu ovih objekata od kostiju mamuta kojih ima širom istočne Evrope.

Gigantska kružna struktura ima prečnik od 12,5 metara i sagrađena je pre oko 25, 000 godina

Na osnovu prethodnih saznanja, stručnjaci su smatrali da su građevine od kostiju mamuta  gradili ljudi iz doba paleolita da bi im služili kao stambeni objekti, odnosno kao utočišta tokom oštrih zima.

Poznato je da je temperatura tokom zime u ledenom dobu padala do – 20 stepeni Celzijusa. Za izgradnju ovako masivnih građevina od kostiju stotine mamuta bilo je potrebno dosta vremena, što naučnike dodatno dovodi u nedoumicu. Populacija lovaca-sakupljača nikada nije provodila mnogo vremena na jednoj lokaciji.

Međutim, istraživači takođe pretpostavljaju da su lovci-sakupljači iz ledenog doba možda skladištili hranu ili obavljali ritualne ceremonije u svojoj mamutskoj tvorevini.

Više o otkrićima u sledećem postu…

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »