ARHEOLOŠKI PARK na krovu podzemne garaže: izmešteni rimski vodovod i sarkofazi, ali će biti vraćeni

ARHEOLOŠKI PARK na krovu podzemne garaže: izmešteni rimski vodovod i sarkofazi, ali će biti vraćeni
Slika je nastala krajem juna 2023. godine kada su arheološka istraživanja bila pri kraju (Ustupljena fotografija/Muzej grada Beograda)

Nakon završenih zaštitnih arheoloških istraživanja, kako bi se izgradila podzemna garaža, premešteni su antički sarkofazi i rimski vodovod. Kada bude izgrađena, oni će biti vraćeni nazad na krovu garaže, u sklopu “rimskog arheoparka”.

Arheološka istraživanja su započeta u martu, a završena su u julu 2023. godine. Potom su pronađeni  i iskopani sarkofazi i vodovod čekali mesecima da budu izmešteni. Njihovo premeštanje započeto je početkom ove godine, i sada je završeno.

Kada su arheolozi započeli zaštitna arheološka istraživanja u parku pored Narodne Skupštine u Vlajkovićevoj ulici, znali su da će naići na ostatke antičkog Singidunuma, ali i na mnogo mlađe ostatke prošlosti.

Međutim, nisu očekivali da će naići i na rimski vodovod na ovom mestu. Pre iskopavanja su sprovedena geofizička snimanja površine ispod zemlje, tako da se otprilike znalo šta će se pojaviti na određenim dubinama i da će se naći ostaci iz različitih perioda.

Na tri metra dubine arheolozi su pronašli antičku nekropolu iz 3. i 4. veka i 70 metara dug vodovod, o čemu smo već pisali. Ovaj prostor predstavlja deo mnogo većeg arheološkog nalazišta “Antički Singidunum”.

Tipična hrišćanska sahrana (Ustupljena fotografija/Muzej grada Beograda)

U intervjuu za naš portal, rukovodilac iskopavanja i muzejski savetnik Milorad Ignjatović iz Muzeja grada Beograda, koji je sjajno odradio svoj posao sa ekipom, jednom prilikom je rekao da su „na  više lokacija u blizini ovog nalazišta pronalaženi delovi jugoistočne nekropole Singidunuma. Iz tog razloga je bilo i očekivano pronaći rimske grobove na novom nalazištu“.

Premešteni antički sarkofazi i vodovod sa nalazišta

Kako su saopštili iz Muzeja grada Beograda uspešno su sproveli jedan od najsloženijih konzervatorskih postupaka.

Stručnjaci su završili fazu izmeštanja arheoloških ostataka, odnosno nepokretnih kulturnih spomenika. Ovom fazom su rukovodili muzejski savetnik Milorad Ignjatović i viši konzervator Saša Živić.

Zidana rimska grobnica (Ustupljena fotografija/Muzej grada Beograda)

Prvo je u segmentima odvajan rimski vodovod, koji je potom bio konzerviran i transportovan do objekta koji je u sklop MGB. Premeštanje rimskog vodovoda su ranije sproveli stručnjaci i na arheološkom nalazištu Viminacijumu, odakle su i preuzete smernice. Prebačeni su i poslednji antički sarkofazi.

Spomenici će biti konzervirani i vraćeni na površini na kojoj hodamo, iznad podzemne garaže.

Arheolozi sada analiziraju otkrivene artefakte i obrađuju ljudske skeletne ostatke. Nakon toga će, kako je praksa, biti predstavljeni javnosti u vidu prezentacije, izložbe i publikacije.


Iako u drugim medijima pišu i verovatno prenose reči pojedinih da su arheološka iskopavanja „zaustavila“, „usporila“ izgradnju garaže?! Ne, to nije slučaj! Pre će biti da je projekat izgradnje garaže uništio arheološke ostatke i kulturno nasleđe. Jednom iskopan lokalitet je uništen, jer arheološka iskopavanja su sama po sebi destruktivna. Kada se zna za postojanje nalazišta, moderna gradnja bi trebala da se izbegava ili da se prilagodi arheološkom nalazištu. Ne bi se ništa pomeralo, a izgradnja garaže bi se prilagodila otkriveni arheološkim ostacima. Kraj!

Takav je i slučaj sada sa Jagodin Malom, o čemu smo isto pisali. Arheološki ostaci više od godinu dana čekaju svoju nesrećnu sudbinu.

Kakva je sudbina arheološkog nalazišta kod Skupštine? ovde pročitajte o čemu smo već pisali i primere u svetu kako se čuvaju arheološki ostaci i kako mogu da budu u simbiozi sa modernom gradnjom.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »