Otkriveno 10 brodoloma od praistorije do turskog perioda

Otkriveno 10 brodoloma od praistorije do turskog perioda
Podvodna arheološka istraživanja (foto: Grek Ministry of Culture)

Tokom podvodnih arheoloških istraživanja u Grčkoj otkriveno je 10 olupina i artefakti koji potiču iz praistorije, pa sve do turskog perioda.

Krajem oktobra 2023. godine završeno je višegodišnje podvodno arheološko istraživanje u morskom području Kasosa, u Grčkoj. Od 2019. godine, istraživački tim Nacionalne helenske istraživačke fondacije, u saradnji sa Ministarstvom kulture, izvršio je četiri istraživačke ekspedicije u oblastima od posebnog interesa.

Tim je koristio arheološke i istorijske dokaze, izvore, svedočenja i izveštaje o ostrvu Kasos, od Homerove Ilijade (8. vek pre nove ere) do savremenog doba.

Podvodna arheološka istraživanja otkriveno je ukupno deset olupina, kao i važni pojedinačni nalazi. Ronioci su radili na dubinama od 20 do 47 metara.

Nekadašnji brodovi prevozili su teret iz Afrike, Male Azije, Italije i Španije, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Grčke.

Amfore (foto: Greek Ministry of Culture)

U istraživanju je učestvovao tim grčkih i stranih istraživača i profesora, podvodnih arheologa, istoričara, arhitekata, geodeta, konzervatora, geologa i biologa.

Koristeći savremenu tehnološku opremu, napravljeno je više od 20.000 podvodnih fotografija koje su korišćene za proučavanje i sastavljanje digitalnih slika olupina i nalaza, pružajući veliku količinu primarnih podataka međunarodnoj naučnoj zajednici.

Podvodno istraživanje u Kasosu je bio predmet originalne filmske produkcije AORI FILMS pod nazivom „Ronjenje u istoriji Egeja“, dostupnog na grčkom i engleskom jeziku. Film je već izabran za učešće u takmičarskoj sekciji glavnih međunarodnih festivala arheološkog filma, uključujući Međunarodni filmski festival The Archaeology Channel u Americi i Firenze Archeofilm Festival u Evropi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »