Arheolozi na teritoriji opštine Crna Trava evidentirali 62 lokaliteta, ali i tragove divljih kopača

Arheolozi na teritoriji opštine Crna Trava evidentirali 62 lokaliteta, ali i tragove divljih kopača
Ostaci arhitekture (foto: Narodni muzej u Leskovcu)

Arheolozi iz Narodnog muzeja u Leskovcu rekognoscirali su arheološke lokalitete na teritoriji opštine Crna Trava. Tokom prilikom su registrovali 62 lokaliteta od vinčanske kulture do srednjeg veka. Nažalost, naišli su i na jedan veliki problem sa kojim se arheolozi suočavaju, devastiranim lokalitetima od strane divljih kopača.

Projekat „Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Crna Trava“  odobren je od strane  Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije  po konkursu za 2023. godinu i realizovan je u periodu od septembra do decembra 2023. godine.

Projektni tim bili su arheolozi arheološkog odseka Narodnog muzeja u Leskovcu: Vladimir Stojanović, rukovodilac projekta, arheolog, kustos, Julijana Pešić, arheolog, muzejski savetnik i Vladimir Stevanović, arheolog, viši kustos. Stručni konsultant na projektu je  dr Aleksandar Bulatović, arheolog, naučni saradnik u Arheološkom institutu u Beogradu.

Arheolozi iz Narodnog muzeja u Leskovcu (foto: Narodni muzej u Leskovcu)

Opština Crna Trava u administrativnom pogledu pripada Jablaničkom okrugu. Njena površina iznosi 318 km², a 989 stanovnika naseljeno je u 25 brdsko-planinskih naselja.

Arheolozi evidentirali 62 lokaliteta

Evidentirano je 62 lokaliteta u 25 naseljenih mesta. Dva lokaliteta su višeslojna – ima ostataka više epoha na jednom lokalitetu, pa je ukupan broj lokaliteta veći, kada se razvrstaju po epohama“, rekao je za portal Vladimir Stevanović, arheolog i viši kustos.

Prema Vladimiru zabeležen je i jedan lokalitet koji sadrži ostatke iz doba praistorije, perioda mlađeg neolita, odnosno vinčanske kulture. Na osnovu pozicije lokaliteta može se okvirno svrstati u naselje.

Ostaci crkve iz 20. veka, na temeljima srednjovekovne crkve i rimske bazilike (foto. Narodni muzej u Leskovu)

Iz rimskog i ranovizantijskog perioda evidentirano je četiri lokaliteta. Od tog broja tri su utvrđenja, a jedan lokalitet se može definisati kao nekropola. Najviše zabeleženih lokaliteta potiče iz srednjeg veka, ukupno 36. Od toga su 4 utvrđenja, 11 naselja, 12 kultnih objekata i 9 nekropola“, kaže Stevanović.

Rimski rudnik olova (foto: Narodni muzej u Leskovcu)

Dalje objašnjava da su otkrili i 22 lokaliteta za koje nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju. Pronašli su ostatke rudnika (njih sedam), koji su verovatno su korišćeni u rimskom i u turskom periodu i 10 metalurško topiničarskih radionica i dve nekropole.

Lokaliteti su u lošem stanju, a prete im i divlji kopači

Tokom realizacije projekta arheolozi su konstantovali da je najveći broj lokaliteta u veoma lošem stanju. Ostaci utvrđenja, crkava i naselja su potpuno obrasla šumom, šibljem i rastinjem. Nekadašnje oranice i livade, sada su potpuno obrasle travom i trnjem i rastinjem, pa  se i mnogi registrovani lokaliteti ne mogu pronaći.

Metalni nalazi pronađeni prilikom rekognosciranja (foto: Narodni muzej u Leskovcu)

Takođe, na svakom, lokalitetu i do sada registrovanom ili novoevidentiranom naišli smo na tragove neovlašćenog kopanja, u manjoj ili većoj meri. Suočili smo se sa još  jednim ozbiljnim problemom“, objašnjava Vladimir.

Više: Nelegalna iskopavanja i trgovina arheološkim artefaktima u Srbiji

Rupa divljih kopača na dubini od 8 metara! (foto: Narodni muzej u Leskovcu)

Naime, usled velike depopulacije sela u opštini Crna Trava, sve je manje ljudi koji žive u selima, poznaju starine i mogu da pruže informacije, ili utvrđivanje lokaliteta.

Prisustvo službenih lica, odnosno arheologa iz nadležnog muzeja u Leskovcu bilo je značajno i imalo je pozitivan efekat, kako na meštane sela, tako i na predstavnike lokalne samouprave.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

4 thoughts on “Arheolozi na teritoriji opštine Crna Trava evidentirali 62 lokaliteta, ali i tragove divljih kopača

  1. To znači da su “divlji” arheolozi ekspeditivniji i načitaniji od ovih “pravih” arheologa. Ili barem daleko manje lenjim

    1. Ne! Nego su divlji kopači jako bezobrazni i rade protivzakonito. Da li je vama jasno da arheolozi ne mogu, niti trebaju sve arheološke lokalitete da iskopaju? Zato se rade rekognosciranja terena (hodanjem), snimanje iz vazduha (avionom ili satelitom), geofizička snimanja i slično kako bi se napravila arheološka mapa za neke buduće projekte (sistematska iskopavanja ili eventualno zaštitna ili da se spreči neka gradnja, pa da se lokalitet zaobiđe) i jednostavno da se se zna njihov broj i veličina. U ovom slučaju vidimo da su svi ovde bili ugroženi, što je jako žalosno i sramota.
      Arheološka iskopavanja su spora kako bi se sve detaljno zabeležilo. Divlji “arheolozi” ne vode računa o tome, nego samo “udri i kopaj” kako bi došli do, do njima poznatog, cilja.

    1. To je stručni termin u arheologiji, koji je u upotrebio decenijama. Inače, se kaže i obilazak, izviđanje terena (situacije).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »