Arheolozi napravili nova otkrića u Sakari

Arheolozi napravili nova otkrića u Sakari
Arheološka otkrića u Sakari (foto: Ministry of Antiquities and Tourism)

Arheolozi su u Sakari otkrili kamene grobnice i fenomenalne pogrebne maske oko 4.500 godina starosti.

Arheološku misiju u Sakari sproveli su argeolozi Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta i Univerziteta Vaseda u Japanu. Istražili su kamenu grobnicu i arhitekturu iz različitih istorijskih perioda.

Pronađena grobnica potiča iz Druge dinastije starog Egipata i datuju se između 2890. i 2686. godine pre nove ere. Grobnica sadrži hodnike i odaje uklesane u stenu. Ova pogrebna arhitektura je tipična za Staro egipatsko kraljevstvo. Pronađeni su ostaci odraslog muškarca sa obojenom pogrebnom maskom i ostaci deteta, piše u izjavi.

Pogrebna maska u grobu muškarca (foto: Ministry of Antiquities and Tourism)

Pronađen je i kovčeg iz 18. dinastije (oko 1543-1292. godine p.n.e.) u kome se nalazila posuda od alabastra, što ukazuje na ponovnu upotrebu grobnica u kasnijim vremenima.

Među otkrivenim vrednim predmetima spadaju statuete boginje Izide i Bes, šarena pogrebna maska, amajlije u obliku mumije, ušabti sa hijeroglifskim natpisima, amajlija od fajansa i ostrakon sa hijeratskim natpisima, kao i nezaobilazna grnčarija. Ovi predmeti pružaju informacije o drevnim egipatskim verovanjima i pisanju.

Obojene pogrebne maske (foto: Ministry of Antiquities and Tourism)

Sakara se nalazi oko 20 km južno od Kaira i dom je nekropole Memfisa, prestonice Starog kraljevstva. To je bilo glavno groblje grada od 2700. pre nove ere do 30. godine pre nove ere. U Sakari se i nalazi prva izgrađena i najstarija piramida – Džoserova ili Stepenasta piramida.

Dalja iskopavanja doprineće boljem razumevanju istorije ovog regiona i njegove uloge kao jednog od glavnih centara Starog Egipta.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »