Arheolozi pronašli sahranu deteta sa 142 psa

Arheolozi pronašli sahranu deteta sa 142 psa
Sahrana deteta sa psima (foto: ЦЕИ РАН)

Neobičnu sahranu deteta sa 142 psa pronašli su ruski arheolozi tokom iskopavanja nekropole u Egiptu.

Nedavno su arheolozi pronašli čudnu sahranu osmogodišnjeg deteta sa 142 psa. Galina Belova, naučni direktor Centra za egiptološka istraživanja Ruske akademije nauka (CEI RAN), rekla je da su psi umrli istovremeno bez dokaza o nasilju.

Iskopavanja nekropole u Fajumu sprovode se već nekoliko godina. Sahrane se datuju od 4. veka pne do 7. veka pne, prenosi Mosreg Today.

S obzirom da jako dugo arheolozi istražuju ovo nekropolu imali su prilike da vide sve i svašta. Od brutalnih ubistava, čudnih sahrana, mumija sa raznim bolestima i slično. Ali nisu nikada naišli na misterioznu sahrana poput ove.

Jedinstvena sahrana deteta sa psima

Ruski arheolozi su pronašli jednu potpuno jedinstvenu sahranu. U jednom grobu sahranjeni su osmogodišnji dečak i 142 psa.

Psi su bili na dnu, a dete na vrhu. Arheozoolozi su utvrdili da su svi ubijeni istog dana. Ali na njihovim telima nisu pronađeni vidljivi tragovi nasilne smrti“, naglašava Galina Belova.

Na životinjskim ostacima je pronađen sloj plave gline, koji je uobičajen u rezervoarima Egipta. Nil se često izlivao iz korita. Moguće je da su ovi psi bili u odgajivačnici blizu kanala i uginuli tokom poplave. Zajedno sa njima umro je i dečak koji se brinuo o životinjama.

Zašto se dete našlo u grobu je misterija. Moguće je da je dete čuvalo životinje, ali još više zbunjuje to što je dete pronađeno sa platnenom kesom na glavi.

Ali detetu je stavljena vreća na glavu. Šta je to značilo? Samo jednom smo našli mrtvog čoveka sa istom vrećom na glavi. Bio je obešen, pronađen sa strelom u grudima i sahranjen u tuđem grobu“, rekla je Galina Belova.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »