Arheolozi nastavili iskopavanja kasnoantičke nekropole na lokalitetu Remezijana u Beloj Palanci

Arheolozi nastavili iskopavanja kasnoantičke nekropole na lokalitetu Remezijana u Beloj Palanci
U grobu sahranjene osobe nalazila se niska od staklenih perli (foto: M. Janković)

Nastavljena su arheološka iskopavanja kasnoantičke nekropole na Remezijani u Beloj Palanci. Ove godine su u grobovima otkriveni brojni grobni nalazi u odličnom stanju.

Ove godine je izvedena peta po redu istraživačka kampanja na lokalitetu Remezijana-Istočna nekropola. Istraživanjima rukovodi dr Marko Janković, upravnik Arheološke zbirke na Filozofskom fakultetu.

Radi se o kasnoantičkoj nekropoli iz 4. veka, sa do sada istraženih oko 50 grobova. Zanimljivo je da se pored klasičnih grobnih formi (slobodno ukopavanje, grobovi od opeka) javljaju i grobovi tipa mensa. Grobovi tipa mensa su grobovi sa nadzemnom konstrukcijom od kamena u vidu potkovice sa još jednom manjom koja je upisana i obično na istočnoj strani.

Bronzana krstobrazna fibula (foto: M. Janković)

Ta manja “apsida” je zapravo sto, odnosno mensa, pa otud i ime. Ovakvih grobova nema na našem prostoru, a najbliža analogija je u Pečuju (Mađarska).

Ove godine je otkriveno 15 grobova, kao i veliki broj dislociranih kostiju iz dečijih grobova. Njihov minimalni broj tek treba odrediti. Inače se u više od polovine grobova nalaze deca. 

3 staklena posude u grobu pokojnika (foto: M. Janković)

Što se tiče nalaza iz grobova, ove godine imamo skoro potpuno sačuvane keramičke i staklene posude, fibule, niske od staklenih perli, kopče za pojas kao i bronzani novac. Interesantno je da je većina nalaza sačuvana u dobrom stanju, pa su potrebne tek minimalne intervencije konzervatora”, rekao je dr Janković za Sve o arheologiji. 

Niska od staklenih perli iz groba sa naslovne fotografije (foto: M. Janković)

Projekat se vodi ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Takođe učestvuju i druge institucije: Narodni muzej Srbije, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Beogradu, Arheološka zbirka u Beloj Palanci i Arheološki institut. 

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »