Arheolozi nastavili iskopavanja kasnoantičke nekropole na lokalitetu Remezijana u Beloj Palanci

Arheolozi nastavili iskopavanja kasnoantičke nekropole na lokalitetu Remezijana u Beloj Palanci
U grobu sahranjene osobe nalazila se niska od staklenih perli (foto: M. Janković)

Nastavljena su arheološka iskopavanja kasnoantičke nekropole na Remezijani u Beloj Palanci. Ove godine su u grobovima otkriveni brojni grobni nalazi u odličnom stanju.

Ove godine je izvedena peta po redu istraživačka kampanja na lokalitetu Remezijana – Istočna nekropola. Istraživanjima rukovodi dr Marko Janković, upravnik Arheološke zbirke na Filozofskom fakultetu.

Na kasnoantičkoj nekropoli iz 4. veka je do sada istraženo oko 50 grobova. Zanimljivo je da se pored klasičnih grobnih formi (slobodno ukopavanje, grobovi od opeka) javljaju i grobovi tipa mensa. Grobovi tipa mensa su grobovi sa nadzemnom konstrukcijom od kamena u vidu potkovice sa još jednom manjom koja je upisana i obično na istočnoj strani.

Bronzana krstobrazna fibula (foto: M. Janković, ustupljena fotografija)

Ta manja “apsida” je zapravo sto, odnosno mensa, pa otud i ime. Ovakvih grobova nema na našem prostoru, a najbliža analogija je u Pečuju (Mađarska).

Ove godine je otkriveno 15 grobova, kao i veliki broj dislociranih kostiju iz dečijih grobova. Njihov minimalni broj tek treba odrediti. Inače se u više od polovine grobova nalaze deca

3 staklena posude u grobu pokojnika (foto: M. Janković, ustupljena fotografija)

Što se tiče nalaza iz grobova, ove godine imamo skoro potpuno sačuvane keramičke i staklene posude, fibule, niske od staklenih perli, kopče za pojas kao i bronzani novac. Interesantno je da je većina nalaza sačuvana u dobrom stanju, pa su potrebne tek minimalne intervencije konzervatora”, rekao je dr Janković za “Sve o arheologiji”. 

Niska od staklenih perli iz groba sa naslovne fotografije (foto: M. Janković, ustupljena fotografija)

Projekat se vodi ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Takođe učestvuju i druge institucije: Narodni muzej Srbije, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Beogradu, Arheološka zbirka u Beloj Palanci i Arheološki institut. 

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »