Arheolozi otkrili 2.200 godina staru grobnicu

Arheolozi otkrili 2.200 godina staru grobnicu
Grobnica otkrivena u Vergini (foto: Honorary Superintendent of Antiquities)

Grobnica u kojoj su bile sahranjene osobe visokog statusa tokom 3. veka pre nove ere pronađena je u Vergini.

Današnja Vergina je nekada bila grad Aigi, a tokom antike makedonska prestonica. Poznato je da su se tamo sahranjivale kraljevske porodice. Kasnije je prestonica preneta u grad Pele, početkom 4. veka pre nove ere.

U Aigai je ubijen Filip II Makedonski, a njegov sin Aleksandar Makedonski je bio krunisan za kralja u palati, koja je nedavno otvorena i rekonstruisana za javnost.

Kako prenosi Heritage Daily na 36. godišnjem arheološkom skupu za „Arheološki projekat u Makedoniji i Trakiji 2023. godine“, počasni upravnik antikviteta Angelika Kotaridis najavila je otkriće makedonske grobnice, osobe visokog statusa na nekropoli u Aigai.

Grobnica je pronađena tokom građevinskih radova na izgradnji nove kanalizacione mreže, otkrivajući ulaz ograđen gomilama kamenja. Unutrašnjost grobnice je dimenzija 3,7 x 2,7 metara i ukrašena je zlatnom trakom koja okružuje lukove.

Prema istraživačima, grobnica potiče iz 3. veka pre nove ere, posle vladavine Aleksandra Velikog.

U okviru grobnice je sahranjen čovek, čiji su posmrtni ostaci postavljeni uz štit sa ojačanim gvozdenim delovima i nekoliko oružja. Ostaci žene (verovatno supruge) takođe su sahranjeni u grobnici, praćeni predmetima nakita kao što su perle i ogrlice, i zlatni venac od mirte.

Upravnik antikvita, Angelika je objasnila da je ovaj deo nekropole bio rezervisan za Makedonce visokog statusa. O čemu svedoči nekoliko ranije pronađenih grobnica koje su sadržale bogate grobne priloge.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »