Arheolozi otkrili ”izraelski put svile“?

Arheolozi otkrili ”izraelski put svile“?
Ilustracija (Wikimedia Commons, autor: fdecomite)

Tim istraživača veruje da je otkrio dokaze o “izraelskom putu svile”. Arheolozi su pronašli pamuk i svilenu tkaninu od pre 1.300 godina.

Tim istraživača sa Univerziteta u Haifi i iz Izraelske uprave za antikvitete otkrili su dokaze o „izraelskom putu svile“ u Aravi. To je otprilike na pola puta od Mrtvog mora do Eilata. Izgleda da se ruta granala od tradicionalnog puta svile, povezujući se sa trgovačkim putevima i morskim lukama.

Nalazi uključuju pamuk i svilene tkanine iz ranog islamskog perioda, pre oko 1.300 godina. Ostaci pamuka i svilene tkanine su verovatno uvezeni iz Kine i Indije.

Put svile je bio glavna međunarodna trgovačka ruta za transport egzotične robe sa Dalekog istoka i Indije na zapad, čiji je glavni put stigao do Carigrada. Prenosila se roba i ideje između dve velike civilizacije Rima i Kine. Svila je išla na zapad, a vuna, zlato i srebro na istok.

Dokaz o trgovini egzotičnom i luksuznom robom

Prof. Bar-Oz i dr Galili istražuju trgovinske obrasce na Bliskom istoku u prvom milenijumu analizirajući akumulacije smeća na lokacijama duž rute. Njihovo istraživanje se fokusira na razumevanje života starih trgovaca i traženje ostataka egzotičnih tkanina i robe kojima su trgovali. Oni trenutno ispituju gomile smeća u Aravi koje datira iz kasnog sedmog veka, početka islamskog perioda u regionu.

Istraživači su otkrili riznicu nalaza. Među njima su ostaci tkanine, odeće, kože, higijenskih i drugih predmeta koji mogu da rasvetle materijalnu kulturu i svakodnevni život drevnih stanovnika u pustinjskom regionu. Raniji artefakti otkriveni na tom mestu datovani su u 7-8. vek.

Mnogi nalazi su uvezeni, kao što su ukrasne tkanine iz Indije i svila iz Kine. Što predstavlja prvi dokaz o ovim predmetima u Izraelu iz ovog perioda. Istraživači veruju da su pamučne tkanine verovatno potekle iz Indije i Nubije i da svilene tkanine pružaju jak dokaz za trgovinu sa Kinom. Raznovrsnost i bogatstvo nalaza ukazuju na veliku potražnju za luksuznom robom sa Istoka u ovom periodu.

Drevni tekstil sa značajnim karakteristikama

Lokacija se smatra najvažnijim lokalitetom za drevni tekstil otkriven u Izraelu. Takođe tekstil pokazuje značajne tehnološke karakteristike. Otkrivene su mnoge pamučne tkanine, uključujući neke sa ikat dizajnom, tehnikom kojom se osnova vezuje i boji prema unapred pripremljenom modelu pre procesa tkanja. Ova tehnika se retko sreće na Bliskom istoku, ali je prikazana na zidnim slikama iz 6. veka u pećinama Ajanta u Indiji.

Tkanine takođe odražavaju iranski uticaj, sa belim pamukom i obojenom vunom tkanim zajedno u složenom procesu, poput tepiha koji se i danas prave u Iranu i Centralnoj Aziji. Istraživači su takođe primetili da su mnoge boje dobro očuvane na tkaninama, uključujući plavu od indiga, crvenu od Rubia tinctorum, braon i druge nijanse.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »