Arheolozi pronašli kamene granate duž Velikog kineskog zida iz dinastije Ming

Arheolozi pronašli kamene granate duž Velikog kineskog zida iz dinastije Ming
Veliki kineski zid (izvor: Wikipedia)

Kineski arheolozi su iskopali su 59 drevnih kamenih granata čuvara Velikog kineskog zida iz ruševina Badaling. Granate verovatno potiču iz dinastije Ming.

Arheološki lokalitet Badaling, u zapadnom delu Velikog zida, je deo Uneskove svetske baštine, u pekinškom okrugu Janking. Badaling je najposećeniji deo Velikog kineskog zida, a sagrađen je tokom dinastije Ming.

Arheolozi veruje da je ruševina služila za skladištenje oružja duž Velikog zida, prenosi Newsweek.

To je prvi put da je takvo skladište oružja pronađeno duž Velikog zida“, rekao je Šang Heng, jedan od arheologa koji je učestvovao u iskopavanjima.

Veliki kineski zid

Veliki zid je najveća građevina na svetu, a služila je kao odbrambeno utvrđenje. Kineski zid se proteže hiljadama kilometara preko današnje severne Kine i južne Mongolije. Uvršten na Uneskovu svetsku baštinu i jedan je od najvećih građevinskih projekata ikada sprovedenih.

Veliki zid se zapravo sastoji od brojnih zidova, od kojih su mnogi paralelni jedan sa drugim, koji su građeni tokom dva milenijuma kako bi se zaštitili od raznih nomadskih grupa.

Najraniji delovi su izgrađeni u 7. veku p.n.e., ali tek u 3. veku p.n.e. je Ćin Ši Huang, prvi car ujedinjene Kine, koga čuva vojska od terakote, povezao brojne postojeće zidine u jedinstven sistem za odbranu od invazija sa severa.

Kamene granate iz dinastije Ming

Izgradnja se nastavila sve do dinastije Ming, koja je trajala 1368-1644. godine. Najobimniji i najbolje očuvani delovi Zida, uključujući deo Badaling, potiču iz ove dinastije.

I ranije su arheolozi pronalazili kamene granate, stotine njih, poput ovih u Badalingu. One su bile punjene barutom i bile su uobičajeno oružje za čuvare Velikog kineskog zida tokom dinastije Ming.

Ovo naizgled neupadljivo kamenje ima okruglu rupu u centru za punjenje baruta. Nakon punjenja, mogu se zapečatiti i izbaciti, što ne samo da može da pogodi neprijatelja, već i da izazove eksploziju koja će poraziti neprijatelja“, rekao je Šang.

Top za ispaljivanje granata iz dinastije Ming (izvor: WIkipedia)

Barut je bio prvi eksploziv koji su stvorili ljudi. Prvobitno je razvijen u Kini u nekom trenutku tokom 1. milenijuma nove ere, a najranije potvrđeni pomen potiče iz 9. veka nove ere.

Nedavna iskopavanja u Badalingu takođe su otkrila jame za vatru, posuđe za kuvanje i lopate, kao i odbrambene strukture. Ovo otkriće baca svetlo na svakodnevne aktivnosti čuvara zidova.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »