Arheolozi saznali imena sahranjenih u kamenim sarkofazima pre 1.500 godina

Arheolozi saznali imena sahranjenih u kamenim sarkofazima pre 1.500 godina
Kameni sarkofazi otkriveni unutar ranohrišćanske crkve na ostrvu Pag (foto: Arheolog d.o.o, izvor: Gradski muzej Novalja)

Pronađena su tri kamena sarkofaga tokom arheoloških istraživanja ranohrišćanske bazilike u Jazu na ostrvu Pag. U sarkofazima su bile sahranjene žene čija su imena otkrili arheolozi.

Novu kampanja arheoloških istraživanja na nalazištu ranohrišćanske bazilike u Jazu sprovode zaposleni u privatnoj firmi Arheolog d.o.o. iz Ugljana. Oni su došli do senzacionalnog otkrića.

U jednoj od novoistraženih prostorija pronađena su čak tri kamena sarkofaga. Prema preliminarnim analizama, reč je o grobovima tri ženske osobe koje su ovdje ukopane u razdoblju od 5-6. veka, piše u izjavi na FB.

Izmeštanje sarkofaga (foto: Arheolog d.o.o)

Istraživanja lokaliteta u Jazu započela su pre tri godine kao deo opsežnijeg projekta njegova uređenja i prezentacije, koji je pokrenuo Grad Novalja. Reč je kompleksnom nalazištu na kojem se, uz ostatke velepne ranohrišćanske bazilike, nalazi i manja crkva. Verovatno je crkva srednjovekovna, ali groblje se koristilo i u 19. i delom tokom 20. veka“, rekao je za Jutarnji.hr Pio Domines Peter iz firme Arheolog d.o.o.

Imena pokojnica u kamenim sarkofazima

Arheologe je najviše iznenadilo otkriće kamenih sarkofaga u delu koji je bio namenjen nekrštenima i pokajanicima. Mada, on se mogao koristiti i za sahranjivanje, a ređe za smeštaj kamenih sarkofaga.

Sva tri kamena sarkofaga imala su i nadgrobne natpise koji otkrivaju imena pokojnica.

Natpis sa imenom pokojnice na sarkofagu (foto: Arheolog d.o.o)

U bogato ukrašenom, manjem sarkofagu bila je pokopana Primenija. Dok su u većem sarkofagu ležale dve žene, imenjakinja Primenije i Vitalina, za koje još uvek ne znamo u kakvom su međusobnom odnosu bile. S pravom se ovo može nazvati senzacionalno otkriće. Ne samo jer su ovo prvi arheološki istraženi intaktni grobovi u sarkofazima u Novalji, već što znamo imena tih najranijih hrišćanki sahranjenih u njima“, objasnio je Pio Domines Peter.


U istraživanjima, koji se sistematski sprovode uz podršku Grada Novalje, učestvuju arheolozi Damir Martinov, Pio Domines Peter, Domagoj Maurin, Josip Bazo, Ivan Žužul, Ivan Glamuzina i Domagoj Knez.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »