Najstariji zlatni artefakti na svetu pronađeni u Bugarskoj

Najstariji zlatni artefakti na svetu pronađeni u Bugarskoj
Najstariji zlato pronađen na nalazištu u Bugraskoj (foto: Balkan Heritage, Regionalni istorijski muzej u Pazaridžiku, edit: M. Miljević-Đajić)

Arheolozi su pronašli najstarije zlatne artefakte na svetu na nalazištu u Bugarskoj. Njihova starost je procenjena na 6.500 godina.

Najstarije zlato potiče sa praistorijskog nalazišta iz Bugarske.

Prvo je pronađena zlatna perla 2016. godina, a onda je 2023. godine otkrivena i zlatna amajlija na nalazištu Tel Yunatsite. Oba artefakta su među najranijim zlatnim predmetima na svetu. I datuju se u 4.500 godina pre naše ere.

Perla i amajlija potiču iz bakarnog doba (ili kraja neolita), odnosno vremena kada su metali počeli da se koriste po prvi put.

Zlatne perle (izvor: Balkan Heritage)

Tel Yunatsite se intenzivno iskopava od 70-tih godina prošlog veka. Nalazi se blizu modernog grada Pazardžika u južnoj Bugraskoj. Reč je o višeslojnom lokalitetu od 12 metara kulturnog sloja, koji je naseljavan od kasnog neolita pa sve do srednjeg veka. Prečnik ovog tela iznosi 110 metara. Do sada je iskopana njegova trećina.

Novija iskopavanja su pokazala da nalazište iz bakarnog doba i/ili kasnog neolita zauzima i prostor izvan brda. Arheolozi veruju da je možda ovo prvo urbano naselje u Evropi. Naselje je zaštićeno zidom visokim 2,7 metara. Posle nekoliko vekova biva uništeno nasilnim upadom osvajača oko 4.100 godine pre naše ere.

Zlatna amajlija (izvor: Balkan Heritage)

Najzanimljviji i ujedno najbitniji nalaz pre nekoliko godina bila je zlatna perla, a potom i zlatna amajlija prošle godine. Ova dva zlatna predmeta predstavljaju najstarije zlatne predmete na svetu. Zlatni predmeti su datovani oko 4.500 godina pre nove ere. Perla je otkrivena u jednoj od kuća.

Pre toga se za najstarije zlato na svetu smatralo zlato iz Varne. Međutim, zlatni predmeti pomeraju obradu metala, odnosno zlata barem 200 godina unazad.


Izvori: Regionali istorijski muzej Pazardžik i Balkan Heritage

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »