Nastavak arheoloških istraživanja u Caričinom gradu

Nastavak arheoloških istraživanja u Caričinom gradu
Arheološka iskopavanja u Caričinom gradu (foto: Opština Lebane)

Arheolozi nastavljaju i ove godine arheološka iskopavanja u Caričinom gradu i dolaze do novih saznanja.

Arheološka iskopavanja sprovodi Arheološki institut na čelu sa dr Ivanom Bugarskim i Vujadinom Ivaniševićem arheologom i članom SANU. U istraživanjima učestvuje i Francuski tim arheologa, kojim rukovode Katrin Vanderhajde i Bernard Bavant. Oni su od prošle nedelje na Caričinom gradu, gde po svitanju izlaze na teren ne bi li otkrili još koju zanimljivost ovog mističnog lokaliteta, piše na zvaničnom sajtu Opštine Lebane.

Srpsko – Francuski tim arheologa radi već 50 godina na Caričinom gradu. Brojne studije i monografije su izašle poslednjih decenija kao rezultat intezivnih istraživanja i međunarodne saradnje.

Caričin grad je lokalitet od svetskog značaja

Sada arheolozi rade na istraživanju tetrakonhalne crkve u Donjem gradu lokaliteta. To je jedan izuzetn objekat, koji je otkriven georadarskim snimcima 2015. godine.

Tetrakonhalna crkva u Donjem gradu u Caričinom gradu (Ustupljena fotografija/Arheološki institut)

O tome je bilo reči i ovde detaljno: CARIČIN GRAD je grad koji je kratko živeo, a otkrio je mnogo

Osim što otkrivamo crkvu iz 6. veka, jednu od najvažnijih u Caričinom gradu, otkrili smo jedno „iznenađenje. Prvi put u istraživanju ovog lokaliteta, koje je stvarno dugačko, smo našli jasno definisane srednjovekovne celine i te celine dokazuju da je Stefan Nemanja preuzeo ove prostore od Vizantije i zasnovao srpsku Dubočicu“ rekao je Bugarski.

Dr Bugarski je dodao da je Caričin grad izuzetno važan pre svega za Evropu, jer je najzanimljiviji lokalitet ranovizantijske epohe i zadužbina vizantijskog cara Justinijana. Car Justinijan je čuven po raznim vojnim i graditeljskim dostignućima. Svakako je najpoznatiji po izgradnji Aje Sofije ili Svete Sofije u Istanbulu i Caričinog grada nadomak Lebana.

Po svemu sudeći, ovaj grad krije mnogo tajni. Pored toga što nije dugo živeo u 6.veku, sredinom tog stoleća se menjao. Jako brzo, u 7. veku je prestao da živi. Onda je ustanovljeno da se život u samom gradu odvijao i u 12. veku.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »