Arheolozi su otkrili masivnu mermernu glavu Herkula na olupini broda Antikitera

Arheolozi su otkrili masivnu mermernu glavu Herkula na olupini broda Antikitera
Masivna mermerna glava Herkula (foto: Minstarstvo kulture)

Arheolozi su najavili otkriće masivne mermerne glave na čuvenoj olupini broda Antikitera u Grčkoj. Veruje se da mermerna glava pripada prethodno otkrivenoj Herkulovoj statui iz 1900. godine.

Podvodni arheolozi su otkrili, verovatno, Herkulovu mermernu glavu, ljudske zube i mnoštvo drugih artefakata povezanih sa olupinom broda na Antikiteri.

Olupina broda Antikitera je brod koji je potonuo u 1. veku p.n.e., a pronađen je slučajno 1900. godine u blizini ostrva Antikitera. Brodolom je poznat po mehanizmu ili kako neki smatraju “prvim analognim računarom na svetu”. Na brodu su pronađeni artefakti koji se datuju od 4. do 1. veka pre nove ere.

Mermerna glava Herkula (foto: Nikos Giannoulakis/Return to Antikythera)

Prethodna iskopavanja su donela otkriće brojnih statua, novčića i drugih artefakta. Amfore sa olupine ukazuju na datum od 80–70. godine pre nove ere, helenistička keramika na datum od 75–50. godine pre nove ere, a rimska keramika je bila slična poznatim tipovima iz sredine 1. veka pre nove ere.

Grčko ministarstvo kulture istaklo je da su istraživači pomerili nekoliko velikih stena kako bi otkrili neistražene delove olupine. Tim koji je istraživao olupinu pronašao je mermernu osnovu statue na kojoj su sačuvane noge, kao i mermernu glavu bradatog muškarca. Nagađa se da glava možda pripada takozvanom „Herkulu sa Antikitere“. Reč je o statui bez glave koja je isto otkrivena na tom mestu 1900. godine. Danas je ona izložena u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini.

Statua “Herkula sa Antikitere” otkrivena 1900. godine (foto:  F. Tronchin/ flickr)

Otkrivena su i dva ljudska zuba, za koja bi analize trebalo da otkriju više informacija o polu, starosti i poreklu primenom forenzičke odontologije i radiokarbonskog datovanja. Pronađeni su bronzani artefakti i gvozdeni ekseri.

Novi projekat istraživanja brodoloma Antikitera  počeo je 2021. i trajaće do 2025. godine. Njime upravljaju Univerzitet u Ženevi i Švajcarska arheološka škola u Grčkoj u saradnji sa naučnim institucijama u Grčkoj, Švajcarskoj i Italiji.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »