Olupina broda Antikitera-najpoznatiji brodolom iz drevnog sveta

Olupina broda Antikitera-najpoznatiji brodolom iz drevnog sveta
Arheolozi istražuju olupini broda Antikitera (foto: Brendan Foley, Woods Hole Oceanographic Institution)

Čuvena olupina broda Antikitera je najveća, najbogatija i možda najpoznatija ikada otkrivena olupina iz drevnog sveta. Ovaj brod je potonuo 65. g. p.n.e. uz obalu grčkog ostrva Antikitera. Otkriće je postalo u svetu prepoznatljivo po misterioznom Antikitera mehanizmu.

Do otkrića broda i brojnih vrednih artefakata, među kojima je bio i Antikitera mehanizam došlo se davne 1900. godine kod grčkog ostrva Antikitera od strane tadašnjih ronilaca.

Mehanizam se često i naziva najstarijim kompjuterom na svetu, odnosno “prvim analognim računarom na svetu”.

Antikitera mehanizam (izvor: Wikipedia)

Ručni uređaj je predviđao astronomske događaje, poput kretanja planeta i pomračenja Meseca i Sunca, za svoje drevne grčke korisnike.

Više: Indijana Džons i čuveni Antikitera mehanizam

Otkriće ljudskih skeletnih ostataka sa brodoloma

Međutim, važno novo otkriće je napravljeno u leto 2016. kada je međunarodni tim pronašao ljudski skelet. Skeletni ostaci, koji uključuju delove lobanje, vilice, zube, rebra i duge kosti ruku i nogu, najverovatnije su pripadali mladom muškarcu. Dokazi o najmanje četiri druge osobe prethodno su pronađeni na istoj lokaciji, ali novootkriveni ostaci su prvi koji su otkriveni u skoro 40 godina podvodnih istraživanja.

Prema rečima stručnjaka za drevnu DNK Hanesa Šredera, ovo otkriće bi moglo pružiti prvu priliku da se ispita genetika drevnog moreplovca. S obzirom da su ljudski ostaci iz drevnih brodoloma izuzetno neuobičajeni i retki.

Deo otkrivene lobanje (foto: Brett Seymour)

DNK analize mogu potencijalno pružiti fascinantne nove informacije o genetskom i geografskom poreklu posade broda. Jedan od direktora Antikitera mehanizam istraživačkog projekta Brendan Foli objasnio je da je osoba možda bila zarobljena ispod palube kada se brod razbio u stene i potonuo.

Ostala vredna otkrića na Antikitera brodu

Podvodni arheološki tim je 2017. godine pronašao bronzanu ploču ukrašenu bikom i ruku ranije nepoznate bronzane statue, koja se spaja sa sedam do devet drugih statua koje su ranije pronađene na ovom podvodnom arheološkom lokalitetu.

Bronzana ruka (foto: Return to Antikythera expedition)

Tokom arheološke sezone 2019., članovi tima predvođeni Angelikijem G. Simosijem pronašli su kosti, moguće koštice maslina, komad drveta optočen sa četiri bronzana eksera koji su možda bili deo strukture broda, bronzani prsten, komad gvožđa i fragmente amfore rađene u Italiji i na grčkom ostrvu Kos. Poreklo nekih amfora još nije utvrđeno.

Najvažniji nalaz iz 2021. godine bio je deo mermerne statue zarobljen ispod teške stene. Inicijalna analiza i dokumentovanje predmeta izvršena je terenskom fotogrametrijom, dok će se njegovo dalje istraživanje izvršiti naknadno. Tokom istraživanja izvučeni su i neki manji drveni i bronzani konstruktivni elementi broda, kao i pojedini fragmenti keramike koji daju dragocene podatke o datovanju i sastavu tereta. Zajedno sa ostalim nalazima koje će buduće iskopavanje doneti, doprineće potpunijem razumevanju vrednog tereta koji je brod nosio.

Novo otkriće: Arheolozi su otkrili masivnu mermernu glavu Herkula na olupini broda Antikitera

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »