Zaštitna arheološka iskopavanja nekropole Jagodin mala u Nišu

Zaštitna arheološka iskopavanja nekropole Jagodin mala u Nišu
Grobovi na nekropoli Jagodin mala (foto: N. Gavrilović Vitas)

Arheolozi su u naselju i na nekropoli Jagodin mala u Nišu pronašli grobove od 3. do 6. veka. Nažalost, deo lokaliteta je uništen od strane investitora.

20 paganskih i ranohrišćanskih grobova, koji datiraju od kraja 3. do 6. veka, pronašli su arheolozi na gradilištu u niškom naselju Jagodin mala.  Naučna savetnica Arheološkog instituta u Beogradu dr Nadežda Gavrilović Vitas, koja je angažovana na tom nalazištu, kaže da je investitor bagerom već uništio deo lokaliteta, ali da očekuju da će pronaći još grobova i grobnica.

Od pre dva meseca, nakon što su arheolozi napravili elaborat kako bi zaštitili istočnu nekropolu antičkog Naisusa, svaki investitor koji tu želi da gradi mora najpre da uradi arheološka istraživanja”, objasnila je dr Garvilović Vitas za portal Južne vesti.

Arheolozi istražuju nekropolu (foto: N. Gavrilović Vitas)

Nije pitanje da li ćemo mi tu nešto naći, već koliko ćemo naći. Mora se na neki način sačuvati kulurna baština Niša jer Niš ima pet grobljanskih crkava, što je vrlo značajno. Namera nam je da, koliko možemo, sačuvamo ono što je ostalo”, navodi ona.

Više slojeva ukopavanja pokojnika

U okviru jednog takvog iskopavanja, koje se sada radi pred gradnju stambeno-poslovne zgrade blizu Benetona, otkriveno je 20 slobodno ukopanih grobova različitih oblika višeslojnog sahranjivanja.

Shvatili smo da ovo uopšte nije periferija nekropole Jagodin mala. Ovde smo otkrili višeslojno sahranjivanje, našli smo četiri sloja različite vrste sahranjivanja, počevši od 6., pa negde do kraja 3. veka. Znači, idemo unazad hronologijom – oni grobovi koji su najplići su najmlađi, a oni koji su najdublji su najstariji”, pojašnjava dr Gavrilović Vitas.

Podseća da je Jagodin mala najznačajnija niška kasnoantička i uopšte paganska i ranohrišćanska nekropola i kaže da je pandan današnjem Novom groblju u Nišu.

Jedan od grobova na nekropoli (foto: N. Gavrilović Vitas)

To je celina koja se prostirala na velikoj površini. Tu su tokom proteklih decenija, skoro vek i po, otkrivani različiti oblici grobova i grobnica. Najluksuznije su bile grobnice sa kalotama, sa unutrašnjom podelom prostora, koje su oslikane freskom. Takve grobnice su mogle biti i paganske i ranohrišćanske, u zavisnosti od motiva koje bismo našli na freskama, koje su inače fantastične”, kaže dr Gavrilović Vitas.

Dodaje da se iskopavanja na tom području nastavljaju i očekuje da će pronaći još ostataka, iako je, naglašava, investitor bagerom već uništio deo.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »