Arheolozi su tokom podvodnih istraživanja kod Izraela pronašli redak novčić sa znakom zodijaka

Arheolozi su tokom podvodnih istraživanja kod Izraela pronašli redak novčić sa znakom zodijaka
Prikaz boginje meseca Lune i raka na reversu novčića (foto: IUA)

Tokom podvodnih istraživanja kod Izraela arheolozi su pronašli redak bronzani novčić sa znakom zodijaka. Rimski bronzani novčić je star oko 2.000 godina, a na jednoj strani je prikazan rimski car Antonin Pije, a na drugoj rak i boginja meseca Luna.

Prelep bronzani novčić star skoro 2.000 godina spašen je iz dubina Mediterana kod Izraela tokom podvodnog arheološkog istraživanja, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

Prema arheolozima iz IUA, ovu bronzanu drahmu je iskovao u kovnici Aleksandrije u Egiptu rimski car Antonin Pije (138-161. ne).

Bronzanu drahmu staru 1.850 godina pronašao je stručnjak za numizmatiku IUA Lior Sandberg na morskom dnu u blizini izraelske obale Karmela.

Ovo je prvi put da je takav novčić otkriven kod obale Izraela, i to je redak dodatak kolekciji nacionalnog blaga“, rekao je dr Džejkob Šarvit, direktor Odeljenja za pomorsku arheologiju pri IUA.

Rimski novčić sa znakom zodijaka i prikazom cara

Na novčiću sa rakom nalazi se datum „osma godina“, koji se odnosi na osmu godinu vladavine rimskog cara Tita Elija Hadrijana Antonina Pija. Ta osma godina bila je 144. ili 145. godina.

Za razliku od svojih prethodnika, on nije bio vojni čovek i nikada nije učestvovao u bitkama”.

Njegova vladavina bila je najtiša tokom čitavog Rimskog carstva i označila je vrhunac perioda ’rimskog mira‘ (Pax Romana) u celom carstvu”.

Lik rimskog cara Antonina Pija na aversu (foto: IUA)

Novčić pripada seriji od 13 novčića, po jedan za svaki znak zodijaka i jedan za kompletan točak zodijaka, saopštila je IUA.

Na reversu je prikazana rimska boginja meseca Luna i horoskopski znak Raka. Cancer je latinski za “rak” i zato je tako nazvan u horoskopima.

U starorimskoj mitologiji, Luna je božanstvo koje predstavlja mesec i najpoznatija je po tome što nosi polumesec kao krunu i vozi svoja kola dok baca tamu noći“, rekli su arheolozi.

Ona je ženski pandan svom bratu Solu, oličenje Sunca”.

Naučnici smatraju da je astrologija, pseudonauka o ovozemaljskom proricanju, možda nastala u Sumeriji pre oko 5.000 godina. Iako postoje jasniji dokazi za rano verovanje zodijaka u Vavilonu pre skoro 4.000 godina. Drugi sumnjaju da verovanje potiče iz Kine, starog Egipta ili Grčke. Možda se astrologija spontano razvila, slično kao i poljoprivreda, na različitim mestima u različito vreme iz različitih razloga.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »